Ovaj Game Boy može raditi i bez baterija

Jedan nizozemski entuzijast "hakirao" je legendarnu Nintendovu ručnu igraću konzolu tako da ona može funkcionirati na solarno napajanje i energiju dobivenu iz pritiskanja tipki

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. rujna 2020. u 02:21

Proteklih godinu dana Nizozemac Jasper de Winkel radio je na realizaciji svoje lude ideje – napraviti igraću konzolu koja za rad ne treba baterije. Svoj izum zasnovao je na Nintendovom legendarnom Game Boyu, ručnoj igraćoj konzoli lansiranoj 1989. godine. Svojim poznavanjem elektronike i vještinama inoviranja, ali i uz malu pomoć prijatelja, došao je do konačnog cilja – konzole "Engage", Game Boya prerađenog na način da ne koristi struju iz baterija nego da bude sasvim energetski neovisan.

Ovaj se, dakle, "hakirani" Game Boy napaja malenim solarnim kolektorima ugrađenima u donji dio kućišta, ali prikuplja i energiju dobivenu pritiskanjem tipki nužnih za igru. Cijeli projekt vrti se oko priče koju njegov autor naziva "intermittent computing", odnosno "isprekidano računalstvo" – što u prijevodu znači da elektronički sklopovi u njemu rade kratko, nekoliko sekundi, dok postoji izvor energije.

Konzola radi dok igrate

Kada igrač prestane pritiskati tipke, ovaj Game Boy se vrlo brzo gasi. Isto tako, čim igrač ponovno pritisne neku od tipki, konzola se odmah uključuje i može se nastaviti s igrom. No, sve ovo odvija se bez potrebe za strujom iz baterija, što je i bio cilj. Sljedeći cilj je, kažu autori ovog Game Boya, doći u fazu gdje prekidi u igranju, odnosno gašenje i paljenje konzole, neće biti vidljivi korisniku.

Ovaj jedinstveni Game Boy bez baterija bit će detaljno predstavljen na nadolazećoj virtualnoj konferenciji UbiComp.