Pisač za plažu grafike ispisuje – po pijesku

YouTuber Ivan Miranda izradio je pisač koji "hoda" po plaži i na netaknutom pijesku ispisuje zadane mu slike

Sandro Vrbanus utorak, 10. srpnja 2018. u 06:30

Španjolski "hiperaktivni YouTuber", kako sam sebe naziva, Ivan Miranda, izrađuje zabavne tech projekte i priče o njima objavljuje na svojem YouTube kanalu. Ovoga puta pozornost javnosti je privukao zanimljivim ljetnim projektom – pisačem koji crta po pijesku.

Iako je ideja prilično jedinstvena, izvedba ovog pisača i nije pretjerano komplicirana. Radi se o samohodnom stroju koji se po plaži pomiče na posebnim kotačima, jedan po jedan horizontalni "piskel". Kada dođe u pravi položaj, vertikalne pješčane "piksele" iscrtava posebnom polugom, kao kad bismo prstom crtali po pijesku.

Kada završi s jednom linijom, pomiče se dalje i iscrtava sljedeću – sve dok ne završi zadanu mu grafiku, radeći otprilike po principu matričnog printera.

Proces "printanja" po pijesku nije brz niti izrađuje naročito detaljne slike, ali dovoljno je dobar da bi se na snimkama plaže iz zraka vidjela ispisana grafika ili poruka. Miranda kaže kako mi je ovo tek prvi pokušaj izrade ovakvog pisača, te da bi sljedeće varijante mogle biti i nešto brže.