Postoji kineski nosač aviona koji može i letjeti

Na jednom festivalu zmajeva u Kini entuzijasti za ovakve leteće sprave predstavili su zmaja koji je replika najnovijeg kineskog nosača aviona

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. travnja 2019. u 07:00

Prošlog tjedna, točnije 23. travnja kineska je mornarica proslavila svoj 70. rođendan, a u slavlju im se pridružila skupina entuzijasta za leteće, vjetrom pogonjene zmajeve. Oni su na 36. velikom festivalu zmajeva u gradu Weifangu predstavili svoj uradak – zmaja u obliku najnovijeg kineskog nosača aviona – i privukli veliku pažnju.

Njihov zmaj vjerna je, koliko to može biti, replika nosača aviona Tipa 002, istisnine 70.000 tona, koji se trenutačno testira i trebao bi biti pušten u puni pogon sljedeće godine. Leteća replika na palubi ima i nekoliko zrakoplova, a detalji, kao i broj na palubi pokazuju kako je riječ upravo o ovom tipu nosača aviona. Zmaj je, prema slikama i videu koji se pojavio, dug oko 6-7 metara, a kažu kako je izrađen od aluminijske legure i, naravno, platna.

Ono što je za zmaja najvažnije jest da i – leti, što je također vidljivo na fotografijama koje su počele kružiti kineskim društvenim mrežama. Time je ovaj nosač aviona postao leteći nosač aviona i možda ne najveći, ali zasigurno najatraktivniji zmaj spomenutog festivala.