Prvi preklopni iPhone – iz kućne radinosti jednog youtubera

Dvojica Kineza radila su preko 200 dana na projektu prvog u svijetu preklopnog iPhonea sa savitljivim ekranom, po uzoru na Galaxy Flip ili Motorolu Razr. Rezultat je nadasve zanimljiv

Sandro Vrbanus srijeda, 9. studenog 2022. u 17:00

Kineski youtuber nadimka 科技美学 (Aestethic Tech), koji na toj mreži ima oko 70.000 pratitelja, pohvalio se uratkom koji se odmah viralno proširio društvenim mrežama. On je, naime, s kolegom Edwinom izradio prvi u svijetu – preklopni iPhone. Kao "žrtvu" odabrali su jedan iPhone X te preklopnu Motorolu Razr te stvorili "frankenštajnovski" iPhone koji se može, donekle, preklopiti.

iPhone je donirao unutrašnje komponente i zaslon, dok je s Motorole posuđen mehanizam za preklapanje. Samo proces odabira pravog zaslona, među originalnim i zamjenskim dijelovima, kao i njegovog prilagođavanja na funkciju preklopa, potrajao je oko dva mjeseca. Uspjeli su, kažu, tek iz 37. pokušaja, a zbog korištenja izvornog panela, neprilagođenog savijanju, ovaj se iPhone može preklopiti tek djelomično.

iPhone V

Drugi veliki izazov bilo je preslagivanje hardverskih komponenti, kako bi se mobitel mogao savijati po sredini. Potrebno je bilo ne samo "prepiliti" iPhone na dva dijela, nego i razmjestiti njegove komponente u gornji i donji dio, a sve uz očuvanje glavnih funkcija. Dijelove kućišta morali su izraditi i sami uz pomoć 3D pisača, a u procesu su izgubljeni neki dijelovi i funkcije. Morali su biti uklonjeni funkcija bežičnog punjenja, jedan od zvučnika, kao i originalna baterija, pa je preostali kapacitet zamjenske baterije tek 1.000 mAh. Finalno kućište nalikuje na zadnju generaciju iPhonea, sa zglobom Motorole i s natpisom iPhone na vanjskom dijelu šarke.

Nakon više od 200 dana i, kako kažu, ogromnog troška – svijet je dobio prvi prototip donekle preklopnog iPhonea s mnogo originalnih dijelova, i to u funkcionalnom stanju s originalnim i ekranom. Kako bi mobitel donekle radio kao pravi preklopni uređaj, na njega je instaliran i jailbreakani iOS koji može prilagoditi sučelje savitljivom ekranu.

Njegovi autori nazvali su ga iPhone V, verzija 0.1, svjesni kako je riječ o rudimentarnom proizvodu. No, za slavu diljem Interneta možda će im biti dovoljan i takav.

U nastavku donosimo video koji opisuje i dokumentira ovaj projekt (srećom, dostupni su i engleski titlovi).