"Rat" umjetnika oko najcrnje crne boje

Boja Vantablack izrađena od ugljikovih nanocijevi proteklih je nekoliko godina izazvala umjetnike na međusobne podvale, a rezultat toga je i crowdfunding kampanja u kojoj se takva boja može kupiti

Sandro Vrbanus utorak, 5. veljače 2019. u 06:00

Znanstvenici iz kompanije Surrey NanoSystems prije više od pet godina su predstavili najtamniju boju na svijetu – crnu nijansu nazvanu Vantablack. Ova boja upija gotovo cijelu količinu svjetlosti koja na nju padne, pa izgleda poput "crne rupe". Zasluge za ovakva svojstva ima tehnologija ugljikovih nanocijevi koje su postavljene u konfiguraciju pri kojoj gotovo da nimalo ne odbijaju svjetlosne zrake.

Čim je ovo otkriće predstavljeno privuklo je pažnju tehnološkog sektora, ali i umjetnika koji su dobili mnoge ideje kako iskoristiti karakteristike "najcrnje crne" boje. No, jedan od njih, britanski umjetnik Anish Kapoor, putem svojeg je studija otkupio ekskluzivna prava za korištenje Vantablack boje u umjetničke svrhe, i tako onemogućio svima drugima da se njome "igraju". Ovaj potez nije dobro "sjeo" njegovim kolegama, pa su dvojica britanskih umjetnika, Christian Furr i Stuart Semple, pokrenuli niz performansa kojima će podrivati Kapoora i njegovo korištenje Vantablacka.

Primjerice, pokrenuli su ironičnu kampanju u kojoj su predstavili "najružičastiju ružičastu" boju, i omogućili svima da kupe primjerak iste, osim Ansihu Kapooru. Kapoor se ipak nekako domogao uzorka te boje pa se slikao pokazujući kolegama srednji prst umočen u nju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anish Kapoor (@dirty_corner) on

Nakon toga Semple je izradio i konkurentsku boju Black 2.0, te konceptualnu "dijamantnu prašinu" namijenjenu baš Kapooru, koja je uključivala tek krhotine stakla u koje nije poželjno umakati prste. Ukratko rečeno, momci su se dobro zabavljali podmećući jedni drugima – a da zapravo nitko pritom nije za neke korisne svrhe koristio boju Vantablack.

Ovo prepucavanje nastavljeno je i ovih dana, kada je Stuart Semple na Kickstarter postavio novu boju, Black 3.0, ponovno "najcrnju" na svijetu. 150 ml ove boje stoji oko 200 kuna, cilj kampanje već je peterostruko premašen, a isporuke su obećane za svibanj. Svi koji žele sada mogu naručiti najcrnju boju i koristiti je kako god žele, nanositi je kistom, špricanjem ili valjkom, te se igrati s njezinim zanimljivim svojstvima. Želite li se i vi domoći malo "crne rupe u tubi" možete to u narednih više od mjesec dana učiniti putem Kickstartera.

Jedini je uvjet, naravno, da niste Anish Kapoor ili na bilo koji način povezani s njim.