Rock koncert u balonima – rješenje za okupljanje u uvjetima pandemije?

Velika okupljanja ljudi koji plešu, skaču i pjevaju nikako nisu preporučljiva usred pandemije korona virusa koji se lako širi. Američki rock sastav The Flaming Lips ima moguće rješenje tog problema

Sandro Vrbanus četvrtak, 15. listopada 2020. u 12:00

Epidemiološke mjere natjerale su nas da ostanemo kod kuće, družimo se s manje ljudi, ne izlazimo na mjesta na kojima je gužva, te da se, koliko je to moguće, zatvorimo u svoj "balon" i ne kontaktiramo s ljudima izvan njega. Američki rock sastav The Flaming Lips ovo je shvatio doslovno, pa su održali eksperimentalni koncert – doslovno u balonima.

Inovativna svirka

U gradu u kojem su osnovani, Oklahoma Cityju, ovoga su tjedna ovi američki psihodelični rockeri održali pravi veliki koncert pred publikom, na način koji još nije viđen. I izvođači i publika na ovom su događaju bili zatvoreni svatko u svoj maleni privatni plastični balon. Publike nije moglo biti mnogo, no ono što se broji jest inovativnost i kreativnost ove ideje.

Činjenica da su svi skupa, a opet zaštićeni jedni od drugih, šalje više zanimljivih poruka vezanih uz pandemiju, društveno distanciranje i izolaciju – a istodobno omogućava izvođačima i sasvim siguran crowd surfing. Baciti se u publiku, u ovom izdanju, može biti vrlo zabavno, kao što se može vidjeti na Instagram objavi frontmena grupe Waynea Coynea.

Članovima The Flaming Lipsa ovo nije prvi puta da su svirali u balonima – prošloga su tjedna, naime, na taj načini održali i distancirani koncert od kuće koji je dostupan na YouTubeu. Za američke medije izjavili su kako im nije problem nastupati na ovakav način. Unutar balona navodno bez problema mogu biti i disati satima, a ideja im je sasvim dobro "sjela" jer su i inače, kao glazbenici, skloni nadrealnome.