Spoiler: negativci u filmovima ne koriste iPhone

Apple navodno filmašima dozvoljava korištenje njihovih mobitela u scenama, ali isključivo ako ih u njima ne koriste negativci

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. veljače 2020. u 16:00

Američki redatelj Rian Johnson dao je intervju Vanity Fairu u kojem je govorio o svojem najnovijem filmu Knives Out i secirao jednu scenu iz filma. Već prije treće minuta intervjua (koji možete pogledati u nastavku) izjavio je nešto što je pobudilo interes mnogih u svijetu tehnologije. Naime, iako možda to i nije javno dostupna informacija, Johnson je pojasnio da se Appleovi proizvodi smiju naći u filmovima samo ako ih u scenama koriste "pozitivni" filmski likovi.

Samo u pozitivnom kontekstu

Rezultat je to Appleove želje da se iPhone ne nađe u rukama negativaca. Na sličan se način može protumačiti i odredba iz Appleovih naputaka o korištenju njihovi zaštićenih znakova i logotipa. Tamo stoji da treće strane smiju upotrebljavati njihove proizvode ako su oni prikazani "u dobrom svjetlu", te u "pozitivnom kontekstu za kompaniju".

Što iz ovoga možemo zaključiti? Redatelji će ponekad posegnuti za iPhoneom, smjestiti ga u scenu kao rekvizit, ali će paziti da ga ne daju u ruke negativcima.

Gledateljima, pak, to može biti zanimljiv način da u filmovima misterije otkriju, ili pokušaju otkriti, tko će na kraju priče ispasti negativac – one s iPhoneom u ruci odmah mogu izbaciti iz svojih kalkulacija.