Stara božićna pjesma snimljena na najmanju gramofonsku ploču na svijetu

Danski su znanstvenici uz pomoć 3D nanolitografije izradili ploču promjera tek 40 mikrona, a na nju su ugravirali lijevi i desni kanal te prvih 25 sekundi pjesme "Rocking Around the Christmas Tree"

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. prosinca 2022. u 14:36

Na Tehničkom sveučilištu Danske (DTU) nedavno su nabavili uređaj naziva Nanofrazor, stroj proizvođača Heidelberg Instruments koji je u stanju stvarati nanostrukture graviranjem iznimno malenih crteža, u tri dimenzije i na različite tipove površina. Osnovna mu je namjena stvaranje nanostruktura i istraživanje novih tehnologija u području kvantnog računalstva, magnetskih senzora i elektronske optike.

No, kako je vrijeme Božića, znanstvenici iz fizikalnog laboratorija, koji rade na Nanofrazoru, iskoristiti su priliku te njime izradili najmanju božićnu gramofonsku ploču na svijetu. Stroj radi po principu CNC-a, dakle uklanja materijal sa zadanih mu mjesta te tako stvara 3D reljefnu sliku na površini.

Singlica od 40 μm

Prigodni božićni proizvod naprednog znanstvenog stroja je, dakle, "gramofonska" ploča promjera tek 40 mikrometara izrađena je baš kako bi bio izrađen i klasični vinil, urezivanjem spiralnog utora koji prenosi stereo signal. Umjesto vinila ipak je za podlogu korišten nešto drugačiji polimer, koji omogućava ovako precizno graviranje. U lateralne oscilacije u utoru zapisan je lijevi, a u modulaciju dubine utora desni kanal, kažu znanstvenici.

Kako bismo dobili dojam o skali na kojoj ovaj uređaj radi, fizičar s DTU Peter Bøggild dao je ovakvu usporedbu: "Njime bismo mogli ugravirati svoj potpis na jednu crvenu krvnu stanicu", kaže.

Kad je riječ o odabiru glazbe, odlučili su se za božićni hit "Rocking Around the Christmas Tree" iz 1958. godine. Na ploču promjera 40 mikrona stalo je tek prvih 25 sekundi te pjesme, a ona – kao što ste mogli pretpostaviti – nije prigodna za reproduciranje na gramofonu. Osim glazbe, ploča nosi i pripadajuću božićnu grafiku, natpis, kako bi se znalo o kojoj se pjesmi radi te potpis autora.

Ipak je ovdje riječ o znanstvenom eksperimentu, tako da glazbu zapisanu na najmanjoj ploči na svijetu iz DTU ipak nisu "odsvirali" za javnost. Za reproduciranje ovako zapisanog glazbenog zapisa trebalo bi koristiti Nanofrazor ili pak vrlo skup atomski mikroskop – no, poručuju da je to izvedivo. Poručuju i kako sada drže svjetski rekord za najmanju glazbenu "singlicu" ikada izrađenu.