IRB radi na unapređenju pametnog uređaja koji nadgleda rad srca

Znanstvenici Centra za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) zahvaljujući projektu Tetramax, financiranom iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije - OBZOR 2020, sljedećih godinu dana radit će na razvoju personaliziranih EKG holtera za srčane bolesnike ('HeartStep') koji bi trebao doprinijeti unapređenju praćenja dijagnoze srčanih bolesnika

Bug.hr petak, 5. listopada 2018. u 21:51

Projekt 'HeartStep' odobren je znanstvenicima CIR-a u sklopu natječaja za financiranje eksperimenata prekograničnih transfera tehnologije europskog projekta Tetramax.

Holter je uređaj koji kontinuirano bilježi aktivnost srca za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti. Krajnji cilj projekta je implementacija akcelerometra u takav mobilni EKG uređaj i stvaranje mobilnog personaliziranog holtera koji će se spajati preko mobitela u budući sustav cloud servisa za pohranu i obradu podataka za trajno praćenje pacijenata sa srčanim manama preko nadležne medicinske ustanove.

''U uporabi već postoji medicinski certificirani SAVVY ECG senzor koji se pretvara u personalni holter s dodatnom analizom dinamike kretnje. Senzorski sklop bežično komunicira s mobitelom korisnika i šalje dalje podatke preko Interneta.

CIR radi na razvoju tehnologije implementacije sustava koji će funkcionirati kao raspoređeni servis temeljen na Dew Computing koncepciji koja isprepleteno koristi lokalna računala (stolna i prijenosna računala, tablete i mobitele) i integralno cloud servise za pohranu podataka. U planu je analiza podataka i stvaranje strojne dijagnostike koristeći umjetnu inteligenciju.“ – objašnjava prof. dr. sc. Karolj Skala, koordinator projekta.

Ovaj projekt financira se sredstvima iz europskog programa OBZOR 2020 te širi mrežu partnerstva preko bilateralnih projekata koji se dodjeljuju na natječaju i financiraju se iz predviđenih sredstava projekta Tetramax. Cilj je projekta Tetramax motivirati znanstvene institucije iz drugih zemalja da uključe male i srednje poduzetnike u korištenju novih tehnologija.

Projekt 'HeartStep' je dijelom proizašao iz prethodne suradnje s Institutom Jožef Štefan u okviru bilateralnog projekta 'Interactive Visual Analysis of Bio-signals'. Znanstvenicima CIR-a ovaj put partneri na projektu su kolege iz slovenske tvrtke SAVING trgovina in storitve d.o.o.