Japanska misija Hayabusa 2 stigla do asteroida i na njega poslala dvije sonde

Osim što su uspjeli sletjeti landerima na asteroid, Japanci će nakon toga na njega spustiti i glavnu svemirsku sondu, uzeti uzorke – te sve vratiti na Zemlju

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. rujna 2018. u 13:00

Jedna od najambicioznije zamišljenih svemirskih misija ikada, Japanska Hayabusa 2, lansirana je u prosincu 2014. godine, o čemu je u to vrijeme na našim stranicama detaljno pisao Ante Radonić. Od tada svemirska je letjelica "lovila" asteroid 162173 Ryugu, koji putuje Sunčevim sustavom. Prema planu, 27. lipnja sonda Hayabusa 2 približila se ovom asteroidu, da bi ovoga petka prema njemu lansirala svoja dva landera, Minerva 1A i 1B, teška tek preko 3 kilograma, za koje sada ima potvrdu da su sigurno sletjeli na površinu.

Ryugu bi trebao biti bogat vodom i organskim materijalom

Zadaća ovih malenih sondi jest ispitati uvjete na asteroidu, izmjeriti temperaturu i druge parametre svoje okoline, te slikati površinu. Nakon toga, 3. listopada, na površinu Ryuge trebao bi sletjeli i lander Mascot koji sa sobom nosi dodatne instrumente (infracrveni spektrometar, magnetometar, radiometar) i kamere. Sljedeće godine Hayabusa 2 će i sama sletjeti na asteroid, pri padu će napraviti krater, te pokupiti uzorke tla – barem je tako planirano.

No, tu tek započinje zanimljiva priča. Europska svemirska agencija već je sletjela svojim landerom na asteroid (67P/Čurjumov-Gerasimenko, 2014. g.), no Japanci će prvi pokušati s prikupljenim materijalom poletjeti s asteroida i vratiti svoju letjelicu na Zemlju. Prema planu Hayabusa 2 trebala bi se na matični planet vratiti u prosincu 2020. godine.

Trenutačno su u kontroli misije zauzeti analizom prvih podataka i slika s prva dva landera na površini asteroida. Nakon toga kreće istraživanje tla, potraga za organskim spojevima i vodom.

Prva slika koja je s Ryuge stigla na Zemlju odmah je podijeljena i na Twitteru: