Japanska misija Hayabusa 2 stigla do asteroida i na njega poslala dvije sonde

Osim što su uspjeli sletjeti landerima na asteroid, Japanci će nakon toga na njega spustiti i glavnu svemirsku sondu, uzeti uzorke – te sve vratiti na Zemlju

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. rujna 2018. u 13:00

Jedna od najambicioznije zamišljenih svemirskih misija ikada, Japanska Hayabusa 2, lansirana je u prosincu 2014. godine, o čemu je u to vrijeme na našim stranicama detaljno pisao Ante Radonić. Od tada svemirska je letjelica "lovila" asteroid 162173 Ryugu, koji putuje Sunčevim sustavom. Prema planu, 27. lipnja sonda Hayabusa 2 približila se ovom asteroidu, da bi ovoga petka prema njemu lansirala svoja dva landera, Minerva 1A i 1B, teška tek preko 3 kilograma, za koje sada ima potvrdu da su sigurno sletjeli na površinu.

Ryugu bi trebao biti bogat vodom i organskim materijalom

Zadaća ovih malenih sondi jest ispitati uvjete na asteroidu, izmjeriti temperaturu i druge parametre svoje okoline, te slikati površinu. Nakon toga, 3. listopada, na površinu Ryuge trebao bi sletjeli i lander Mascot koji sa sobom nosi dodatne instrumente (infracrveni spektrometar, magnetometar, radiometar) i kamere. Sljedeće godine Hayabusa 2 će i sama sletjeti na asteroid, pri padu će napraviti krater, te pokupiti uzorke tla – barem je tako planirano.

No, tu tek započinje zanimljiva priča. Europska svemirska agencija već je sletjela svojim landerom na asteroid (67P/Čurjumov-Gerasimenko, 2014. g.), no Japanci će prvi pokušati s prikupljenim materijalom poletjeti s asteroida i vratiti svoju letjelicu na Zemlju. Prema planu Hayabusa 2 trebala bi se na matični planet vratiti u prosincu 2020. godine.

Trenutačno su u kontroli misije zauzeti analizom prvih podataka i slika s prva dva landera na površini asteroida. Nakon toga kreće istraživanje tla, potraga za organskim spojevima i vodom.

Prva slika koja je s Ryuge stigla na Zemlju odmah je podijeljena i na Twitteru:

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi