Još jednom oboren rekord za "najcrnju crnu" boju, ovoga puta slučajno

Dosadašnji rekord boje Vantablack koja je upijala 99,965% svjetlosti pokoren je na MIT-u, čiji materijal upija čak 99,995% svjetlosti koja padne na njega

Sandro Vrbanus subota, 14. rujna 2019. u 06:00

Ovoga je tjedna tim znanstvenika s MIT-a objavio rad u kojem opisuju otkriće novoga materijala čije je svojstvo izvrsno upijanje svjetlosti. Prema njihovim mjerenjima površine prekrivene ovim materijalom upijaju 99,995% svjetlosti koja padne na njih. Time je oboren rekorda laboratorija Surrey NanoSystems i njihovog Vantablacka koji je upijao 99,965% svjetlosti.

O najcrnjoj crnoj boji na našim smo stranicama već nekoliko puta izvještavali u kontekstu znanstvenog otkrića ali i zabavnog i pomalo bizarnog rata umjetnika oko prava na korištenje takvih premaza u umjetničke svrhe.

Slučajno otkriće

MIT-jev novi materijal je, kažu, otkriven slučajno. Znanstvenici su radili na poboljšanju svojstava električne vodljivosti raznih materijala, kada su s aluminija skinuli sloj oksida i na njemu počeli "uzgajati" ugljikove nanocjevčice. Materijal je i prije nastanka nanocjevčica bio taman, da bi s vremenom postao sve tamniji – pa su ga istraživači odlučili testirati.

Na kraju se ispostavilo da je na aluminijskoj foliji stvorena "šuma" vertikalno postavljenih ugljikovih nanocjevčica koja svojom strukturom upija gotovo sve fotone koji do nje dođu. Kako bi pokazali gotovo nevjerojatno svojstvo ovog materijala odlučili su se izložiti ga na izložbi ovoga tjedna otvorenoj na njujorškoj burzi. Tamo su predstavili žuti dijamant od čak 16,78 karata, vrijedan oko 2 milijuna dolara, prekriven najcrnjom poznatom crnom bojom. Umjesto da blješti, ovaj dijamant izgleda poput "crne rupe".

Dakako, osim u umjetničke svrhe ovaj bi najtamniji materijal na svijetu trebao naći svoju primjenu u znanosti, prije svega u teleskopima u kojima se može koristiti za smanjenje neželjenih odbljesaka.