Kina planira izgraditi sudarač čestica 5 puta jači od LHC-a

Najveći stroj na svijetu u narednim će godinama biti izgrađen u Kini, a kao i njegov prethodnik, bavit će se fizikom subatomskih čestica

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. studenog 2018. u 13:40

Najveći znanstveni eksperiment i ujedno najveći stroj na svijetu, Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) u švicarskom CERN-u u narednim bi godinama trebao svoje titule predati novom kineskom uređaju slične namjene. Kinezi su, naime, prošloga tjedna otkrili planove za izgradnju kružnog sudarača čestica nove genracije, Circular Electron Positron Collider (CEPC).

Namjera kineskih znanstvenika je nastaviti i unaprijediti istraživanja u domeni fizike čestica, ali na većim energijama od onih koje se trenutačno postižu u LHC-u. CEPC bi trebao imati kružni tunel za ubrzavanje čestica promjera većeg od 32 kilometra i opsega preko 100 kilometara (LHC mjeri 26,7 km), dok bi ukupna snaga mogla biti i do pet puta veća od one koju postiže LHC.

Izgradnja podzemnog tunela trebala bi započeti nakon 2022., a prođe li sve po planu Kina bi najveći sudarač čestica mogla u funkciju pustiti 2030. godine. Prvih bi se sedam godina trebao baviti isključivo generiranjem Higgsovih bozona, a nakon toga krenuo bi u sfere viših energija. Nakon 10 godina CEPC bi trebao biti umirovljen, a na njegovom bi mjestu, u istom tunelu, tada trebala započeti izgradnja novog uređaja – Super Proton Proton Collidera – koji će vjerojatno moći iskoristiti i tehnologije koje će se pojaviti do 2040. godine.