Kontrola mozga putem magneta

Znanstvenici su otkrili način za kontroliranje pokreta miševa slanjem magnetskih podražaja izravno u njihov mozak

Sandro Vrbanus subota, 19. kolovoza 2017. u 13:11

U znanstvenom časopisu eLife ovog je tjedna objavljen rad koji su zajednički izradili znanstvenici iz SAD-a, Njemačke i Španjolske, a bavi se "magnetsko-termalnom genetskom dubokom stimulacijom mozga". Kao što naziv otprilike i govori, ova je ekipa znanstvenika uspjela otkriti kako pojedini neuroni u mozgu miševa funkcioniraju, te kako se na njihov rad može utjecati izvana.

Ovaj pristup uključuje izmjenjiva magnetska polja elektromagneta kojima se utječe na neuronske membrane osjetljive na toplinu. Prethodno je potrebno na ciljane neurone postaviti termoosjetljive nanočestice, za što nije potrebna operacija, već se proces obavlja vrlo tankom iglom. Nakon toga neuroni su podložni vanjskim magnetskim podražajima. Nanočestice se zagrijavaju kad uđu u magnetsko polje, pa znanstvenici mogu kontrolirati rad neurona.

Za sada su uspjeli kod miševa izazvati reakcije poput trčanja, okretanja oko svoje osi, te zaustavljanja kretanja, i kažu da je duljina trajanja reakcije usko povezana s duljinom primjene magnetskog podražaja.

"Tek smo na početku razvoja ovog područja, i trebat će nam najmanje desetljeće ili više da raspletemo cijelu neuronsku mrežu mozga. No, jednom će magnetsko-termalna neurostimulacija i slične tehnologije omogućiti izravno spajanje mozga s umjetnim osjetilima. To će dovesti do novih metoda liječenja depresije i drugih poremećaja, kao i terapija za neurodegenerativne bolesti povezane sa starenjem ili ozljedama", kaže Arnd Pralle, jedan od autora ove tehnologije.