Kućni elektronički test za COVID-19

Na kalifornijskom sveučilištu Caltech stvoren je novi višestruki test koji otkriva zarazu koronavirusom iz malenog uzorka sline ili krvi, u samo desetak minuta i bez potrebe za medicinskim osobljem

Sandro Vrbanus subota, 3. listopada 2020. u 23:57

Sve većem broju testova za koronavirus koji su u razvoju ili već u primjeni pridružuje se i onaj koji su osmislili istraživači kalifornijskog sveučilišta Caltech. Njihov COVID-19 test sastoji se od jeftinog senzora, načinjenog od plastike sa slojem laserski oblikovanog grafena. Posebna grafenska trodimenzionalna struktura omogućava ovom materijalu iznimno veliku vanjsku kontaktnu površinu, koncentriranu na području senzora. Na nju se mogu vezati antitijela koja reagiraju na specifične proteine, što služi za detekciju koronavirusa.

Sklop je izrađen tako da prepoznaje reakciju koja se događa kada se proteini otkriju, te daje signal povezanom elektronički sklopu. Obradom signala događa se dijagnostički proces, koji je već ranije uspješno korišten u otkrivanju drugih bolesti poput gihta ili pak razine stresa praćenjem prisutnosti hormona kortizola u organizmu. Isti mehanizam sada je prilagođen i za proteine specifične za virus SARS-CoV-2.

Jednostavno i brzo testiranje

Uz njih, ovaj test na više odvojenih detekcijskih mjesta istodobno otkriva i antitijela koja je bolesnikovo tijelo razvilo za borbu protiv virusa, kao i kemijske markere upalnih procesa. Na taj se način dobivaju opsežne informacije iz više izvora, čija kombinacija može otkriti zarazu, imunosnu reakciju tijela na nju te ozbiljnost kliničke slike pacijenta.

Više senzora za više simultanih postupaka
Više senzora za više simultanih postupaka

Testiranje se obavlja na malenom uzorku sline ili krvi, proces traje tek desetak minuta i moguće ga je obaviti bez potrebe za medicinskim djelatnicima koji bi administrirali test.

Do sada je ovaj uređaj korišten za testiranje na koronavirus tek u laboratorijskim uvjetima na Caltechu, a preliminarni rezultati pokazuju da je vrlo točan u slučajevima pozitivnih i negativnih dijagnoza. Naravno, za njegovu širu primjenu trebalo bi obaviti i značajno veće testiranje na pacijentima izvan kontroliranih uvjeta laboratorija te pribaviti sve potrebne dozvole nadležnih agencija. Krajnji cilj izumitelja ovog je izraditi maleni i jeftini elektronički sklop koji bi se mogao koristiti i kod kuće, i to ne samo za COIVD-19 nego i razne druge zarazne bolesti.

Rad o sklopu nazvanom SARS-CoV-2 RapidPlex bit će objavljen je u časopisu Matter u prosincu ove godine.