Ruska машина za otkrivanje koronavirusa

U medije je stigla vijest o ruskom izumu stroja s još uvijek neobjavljenim tehnološkim specifikacijama, sposobnog prepoznavati prisutnost različitih toksina i uzročnika bolesti u zraku

Igor Berecki ponedjeljak, 31. kolovoza 2020. u 06:00

Krasnogorski zavod Moskovske regije (KMZ) predstavio je prvi ruski uređaj za otkrivanje virusa u zraku, uključujući virus SARS-CoV-2, uzročnik COVID-19, izjavio je Aleksandar Novikov, generalni direktor Zavoda, prenosi APA pozivajući se na agenciju Sputnjik.

"KMZ je predstavio potpuno novi proizvod - bio-medicinski uređaj pod nazivom "Detector-BIO", koji u prostorijama otkriva bakterije, toksine i viruse, uključujući i SARS-CoV-2." Dizajniranje i izrada uređaja je zajednički projekt KMZ-a i Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleya.

"Automatska analiza uzorka zraka traje 10 do 30 minuta, ovisno o koncentraciji patogena i drugim čimbenicima", rekao je Novikov. Prema njegovim riječima, službena državna ispitivanja  i atestiranje ovog uređaja završeni su u lipnju, no službena papirologija potrebna za registraciju i odobrenje još se priprema (administracija je i u Rusiji spora, tko bi rekao?), pa je još prerano govoriti o prodaji, distribuciji i iskustvima u široj primjeni.

"Međutim, potpuno smo spremni i ako je potrebno možemo proizvesti onoliko uređaja koliko klijenti budu potraživali. Posebnost ovoga uređaja je njegova široka uporabnost, jer u zraku otkriva više vrsta različitih patogena, tako da se može koristiti i u medicinske i vojne i civilne svrhe, te za osiguravanje biološke sigurnosti", napomenuo je Novikov.

Medicinsko-mikrobiološki detalji principa na kojem uređaj funkcionira i njegove tehnološke specifikacije još nisu objavljeni.