Kvantni mikroskop vidi dosad nevidljive biološke strukture

Mikroskop iza kojeg stoji znanost o kvantnoj zapletenosti mogao bi pomoći u razvoju različitih tehnologija, od navigacije do MRI uređaja

Mladen Smrekar srijeda, 9. lipnja 2021. u 06:00

U velikom znanstvenom skoku istraživači sa Sveučilišta Queensland stvorili su kvantni mikroskop koji može otkriti biološke strukture koje bi inače bilo nemoguće vidjeti. To utire put za primjenu u biotehnologiji, a moglo bi se proširiti i šire od područja u rasponu od navigacije do medicinskih slika.

"Sablasna interakcija na daljinu"

Iza ovog mikroskopa stoji znanost o kvantnoj zapletenosti, učinak koji je Albert Einstein opisao kao "sablasna interakcija na daljinu". Riječ je o prvom senzoru zasnovanom na zapetljavanju čije su performanse daleko iznad postojećih tehnologija.  

Australski istraživači uz kvantni mikroskop
Australski istraživači uz kvantni mikroskop

"Napokon smo pokazali da senzori mogu nadvladati postojeću, nekvantnu tehnologiju. Ovo će potaknuti sve vrste novih tehnologija, od boljih navigacijskih sustava do boljih MRI strojeva", uvjeren je profesor Warwick Bowen iz UQ-ovog Laboratorija za kvantnu optiku i ARC-ovog centra izvrsnosti za projektirane kvantne sustave (EQUS).

Australski Quantum Technologies Roadmap pokazuje kako kvantni senzori potiču novi val tehnoloških inovacija u zdravstvu, inženjerstvu, transportu i resursima.


Skok preko "tvrde barijere"

Glavni uspjeh kvantnog mikroskopa njegova je sposobnost katapultiranja preko "tvrde barijere" u tradicionalnoj mikroskopiji temeljenoj na svjetlu. Naime, najbolji svjetlosni mikroskopi koriste svijetle lasere koji su milijardama puta svjetliji od Sunca. Krhki biološki sustavi poput ljudske stanice mogu u njima preživjeti samo kratko vrijeme i to je glavna prepreka.


Kvantno zapletanje u australskom mikroskopu pruža 35 posto bolju jasnoću bez uništavanja stanice
Kvantno zapletanje u australskom mikroskopu pruža 35 posto bolju jasnoću bez uništavanja stanice

Kvantno zapletanje u australskom mikroskopu pruža 35 posto bolju jasnoću bez uništavanja stanice i omogućuje uvid u sitne biološke strukture koje bi inače ostale nevidljive.

Istraživači misle da su tehnološke mogućnosti kvantnog zapletanja potencijalno neograničene i da će donijeti revoluciju u računarstvu, komunikaciji i osjetilnosti.