NASA najavila povratak na Mjesec, a neki već gledaju kako bi tamo rudarili

Kompanija Caterpillar koja inače proizvodi građevinsku opremu najavila je kako se nada da će jednoga dana svoje autonomne strojeve uposliti i na Zemljinom prirodnom satelitu

Sandro Vrbanus subota, 2. studenog 2019. u 13:15

NASA trenutačno ima plan ljudsku posadu vratiti na površinu Mjeseca do 2024. godine u sklopu projekta Artemis, a potom krenuti i s izgradnjom stalne baze na našem prirodnom satelitu. U ovom pothvatu imaju veći broj partnera, a jedan od njih je i američka kompanija Caterpillar, jedan od najvećih svjetskih proizvođača građevinske opreme i mehanizacije.

Rudarenje leda, tla i plinova

Caterpillar već u ponudi ima autonomne strojeve za rudarenje, kopanje i bušenje, a nadaju se da će svojom tehnologijom moći pomoći i NASA-i u rudarenju na Mjesecu. Cilj projekta bit će iskopavanje stijena bogatih kisikom, traženje vode i prikupljanje korisne mjesečeve prašine i materijala koji se mogu koristiti u nekom budućem projektu 3D ispisa na Mjesecu – a sve s krajnjim ciljem proizvodnje dijelova ili cijelih nastambi.

Dodatno, led koji je pronađen u blizini Mjesečevog južnog pola smatra se ključnim resursom za dugoročno održavanje ljudskih misija, a Caterpillar bi mogao imati tehnologiju kojom ga se može prikupiti i iskoristiti. Prema nekima, rudarenje Mjeseca moglo bi otkriti i zalihe Helija-3 koji bi mogao biti zarobljen ispod površine, a koji bi se mogao upotrijebiti kao gorivo za svemirske letjelice.

NASA i Caterpillar već su u povijesti surađivali na više projekata, a jedan od njih je bila i prva misija koja je sletjela na mjesec, Apollo 11, prije nešto više od 50 godina. Njihova suradnja potrajala je gotovo i do današnjih dana – posljednji projekt na kojem su radili odvijao se od 2004. do 2013. godine a bavio se razvojem tehnologija za robotske građevinske strojeve.