Pametne naljepnice za očitavanje vitalnih funkcija tijela

Istraživači su dizajnirali jeftine papirnate medicinske elektronske senzore vitalnih funkcija koji se mogu nositi nalijepljeni na kožu i unutrašnje organe, a moguće ih je očitavati na daljinu

Igor Berecki nedjelja, 28. listopada 2018. u 07:30

Suvremeno liječenje u bolnicama sa sve većim postotkom uspješnosti spašava živote, no nerijetko nakon spasonosnih zahvata, operacija i liječenja čak i nakon povratka kući slijedi mukotrpno i dugo (praktički doživotno!) praćenje pacijentovog oporavka i zdravstvenog stanja.

Elektronsko praćenje

Stanje zdravlja putem trajnog praćenja vitalnih funcija se prati kontinuiranim korištenjem sofisticiranih elektroničkih naprava kao što su holteri za EKG, EEG, krvni tlak ili razne vrste i oblici elektronskih senzora priključenih na površinu kože i potom na uređaje za pohranu i slanje digitaliziranih podataka o stanju pacijenta.

EPED-senzori su znatno manji i lakši od današnjih senzora (na slici) kakvi se koriste za trajno monitoriranje stanja pacijenata
EPED-senzori su znatno manji i lakši od današnjih senzora (na slici) kakvi se koriste za trajno monitoriranje stanja pacijenata

U želji da kontinuirano medicinsko elektronsko praćenje učine personaliziranim, jednostavnijim, jeftinijim i manje opterećujućim za pacijenta, istraživači Sveučilišta Purdue su osmislili i trenutno rade na razvijanju sustava senzoričkih elektroničkih uređaja ugrađenih u tanki sloj celuloze / papira koje se lijepi na kožu pacijenta.  Nazvali su ih EPED (Epidermal Paper-based Electronic Device), 

Razvojni put i trenutni dosezi njihovih istraživanja nedavno su objavljeni u časopisu ACS Advanced Materials and Interfaces.

Sljubljivanje papira, nanočestica i silicija

"Po prvi puta smo stvorili samoljepljivu personaliziranu medicinu: elektroničke senzore koji se mogu trajno pričvrstiti na površinu kože, a jeftini su jer su izrađeni od papira", kaže voditelj istraživačkog tima Ramses Martinez, profesor industrijskog i biomedicinskog inženjeringa Sveučilišta Purdue.

Na celulozni sloj (a) nanosi se sloj vodljivih nanočestica (b) kojega se laserski oblikuje (c) i prekriva silanskim vezivom (d) do konačnog izgleda naljepnice (e, f)
Na celulozni sloj (a) nanosi se sloj vodljivih nanočestica (b) kojega se laserski oblikuje (c) i prekriva silanskim vezivom (d) do konačnog izgleda naljepnice (e, f)

Te "pametne naljepnice" izrađene su od tankoslojne celuloze koja je biokompatibilna i propusna za zrak i vlagu.  U tu papirnu podlogu se laserskim mikrotiskom „upisuju“ elektronski elementi načinjeni od visokovodljivih nanočestica uzajamno povezanih postupkom silanizacije, stvaranja silicijevih oksidnih veza kojima se spajaju anorganske-mineralne sastavnice materijala s organskom polimernom matricom (celulozom).

Budući da se papir (celuloza) brzo razgrađuje kada se smoči, a ljudska koža je sklona znojenju, ove naljepnice su obložene slojem materijala koji odbija vodu, ulje, prašinu i bakterije.

Pametne, a jeftine

Serijska proizvodnja naljepnica je ekstremno jeftina i jednostavna; može ih se izrađivati ​​pomoću vrlo brzih tiskarskih tehnologija sličnih onima koje se koriste za tiskanje knjiga. Cijena jedne „pametne“ naljepnice u masovnoj proizvodnji se procjenjuje na oko 5 centi (američkih).

Senzorni elementi oblikovani su vijugavim dizajnom kako bi bile tanki i fleksibilni poput kože, što ih za nositelja čini praktički neprimjetnim. Potpuna nepromočivost i biokompatibilnost omogućava i ugradnju unutar tijela, izravno na organe čije je funkcije potrebno pratiti, a mikrovoltažne potencijale dobivene očitavanjem signala u senzorskoj naljepnici moguće je registrirati bežično, daljinski.

Ugradnjom biokompatibilnih senzora na unutrašnje organe omogućeno je bežično očitavanje tjelesnih funkcija "iznutra"
Ugradnjom biokompatibilnih senzora na unutrašnje organe omogućeno je bežično očitavanje tjelesnih funkcija "iznutra"

Naljepnice se mogu koristiti za registriranje različitih tjelesnih aktivnosti i u realnom vremenu pratiti zdravstveno stanje nositelja, te ga odgovarajućim softverskim rješenjima upozoravati o mogućim zdravstvenim rizicima.  Ili se zapis signala s papirnih senzora može slati nadležnom liječniku-specijalisti koji će „na daljinu“ očitavati tražene vitalne vrijednosti kod pacijenta kojega se prati.

A sada - sport, razonoda i zdravlje

Za razliku od do sada dostupnih, na vodu i znoj osjetljivih, nezgrapnih senzora koji su neudobni i lako otpadaju s kože, nove „EPED-naljepnice“ i uz njih prateću monitoring-tehnologiju mogu koristiti i tjelesno aktivnije osobe, dapače i sportaši za real-time praćenje daleko većeg broja vitalnih funkcija tijekom vježbanja i plivanja nego što je to do sada bilo moguće korištenjem standardnih medicinsko-senzorskih sustava ili korištenjem sve popularnijeg smart-watch monitoringa ugrađenog na „pametne“ ručne satove.

"Niska cijena ovih elektronskih uređaja i njihova kompatibilnost s postojećim tehnologijama proizvodnje omogućit će brzo usvajanje EPED senzora u raznim medicinskim aplikacijama koje zahtijevaju korištenje jednokratnih dijagnostičko-senzorskih sustava", tvrdi Martinez.

Tehnologija je patentirana kroz Purdue Office of Technology Commercialization, a istraživači paralelno s daljnim usavršavanjem EPED-tehnologije nastavljaju tražiti znanstvene i investicijske partnere za testiranje i komercijalizaciju svojih pametnih elektronsko-papirnih senzora.

 

 

Dr. Igor „Doc“ Berecki, rođen 1961., pedijatar je na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.