Pomažući sinu oko domaće zadaće smislio rješenje za bolje fuzijske reaktore

Jedan je američki znanstvenik sasvim slučajno došao na ideju kako poboljšati efikasnost "stellaratora", magnetskih uređaja koji bi mogli poslužiti kao nuklearni reaktori budućnosti

Sandro Vrbanus petak, 20. ožujka 2020. u 06:30

Američki fizičar Michael Zarnstorff radi u institutu Max Planck istraživačkog centra Princeton u New Jerseyu koji se bavi fizikom plazme. Njegovo ime spominje se u kontekstu najnovije ideje prošloga tjedna objavljene u obliku članka u časopisu Nature, a koja se tiče "jednostavnog recepta za fuziju". Zarnstorff je, naime, na neobično jednostavnu ideju unaprjeđenja postojećih planova za fuzijske reaktore došao – dok je sinu pomagao oko projekta za školsku znanstvenu izložbu.

Koncept novog stellaratora: magneti (plavo i crveno) zajedno sa supervodljivim zavojnicama (sivo) usmjeravaju plazmu (žuto)
Koncept novog stellaratora: magneti (plavo i crveno) zajedno sa supervodljivim zavojnicama (sivo) usmjeravaju plazmu (žuto)

Njegov i sinov projekt uključivao je snažne neodimijske permanentne magnete, a oni su ovom znanstveniku donijeli potencijalno revolucionarnu ideju. Naime, on je shvatio da bi se slični magneti mogli upotrijebiti u procesu izrade takozvanih "stellaratora", spremnika toroidnog oblika unutar kojih bi se mogla odvijati nuklearna fuzija u nekim budućim fuzijskim reaktorima.

Stellaratori (na naslovnoj slici) su uređaji koji u svojoj unutrašnjosti zadržavaju plazmu i potiču spajanje lakših atoma u teže, što pak oslobađa ogromne količine energije. Ovakvo ime su dobili jer u svojoj osnovi pokušavaju iskoristiti procese fuzije inače prisutne u zvijezdama (lat. stella). Osnova ovakvog uređaja su supervodljivi magneti koji okružuju prstenasti torus unutar kojeg se nalazi zarobljena plazma u neobičnom uvrnutom obliku.

No, korištenjem snažnih permanentnih magneta (čija snaga je sada dosegla dovoljne razine) dizajn ovih uređaja mogao bi se pojednostaviti, smatra Zarnstorff. Stellaratori, koji su inače u fazi koncepta i još uvijek nisu niti u jednoj inačici proizvedeni u verziji koja bi omogućila stabilnu fuziju i posljedično iskorištavanje tako dobivene energije. No, možda je upravo napredni sustav permanentnih neodimijskih magneta upravo ona ideja koja bi ih mogla učiniti ostvarivima.