Trump šalje astronaute na Mjesec

Po prvi puta nakon sedamdesetih godina SAD imaju plan poslati ljudsku posadu na Zemljin prirodni satelit

Sandro Vrbanus utorak, 12. prosinca 2017. u 17:15

Američki predsjednik Donald Trump jučer je u Bijeloj kući potpisao dokument "Space Policy Directive-1", kojim je ovlastio NASA-u da svoje napore usmjeri prema lansiranju novih letjelica s ljudskim posadama prema Mjesecu. Prema novoj direktivi NASA će "imati zadatak predvoditi inovativni i održivi program istraživanja koji bi trebao rezultirati širenjem ljudske rase diljem Sunčevog sustava, te donijeti na Zemlju novo znanje i prilike".

Ovo je prvi puta nakon 1972. godine da će SAD vratiti svoje astronaute na Mjesec. "Ovoga puta nećemo samo zabiti zastavu i ostaviti otiske stopala – postavit ćemo temelje za eventualnu misiju na Mars, i možda jednoga dana, mnoge svjetove dalje od njega", izjavio je Trump prilikom potpisivanja dokumenta.

NASA/Aubrey Gemignani
NASA/Aubrey Gemignani

Amerika želi još jednom biti predvodnik na svim poljima kad je riječ o svemiru, potvrdio je potpredsjednik Mike Pence. Ova će jučerašnja direktiva biti odražena i u NASA-inim zahtjevima za povećanim budžetom u 2019. godini, najavili su iz agencije. Svoje će stručnjake, ali i vanjske suradnike i privatne agencije, uključiti u projekt vraćanja ljudi na Mjesec, tražeći nove prilike za istraživanje, te pokretanje još odvažnijih i izazovnijih misija. Ovaj bi pothvat trebao inspirirati nove generacije, ali i potaknuti novi val otkrića i tehnoloških dostignuća.