Skeniranje QR koda s veće udaljenosti na Androidu

Android bi uskoro mogao dobiti mogućnost skeniranja QR koda s veće udaljenosti bez potrebe da vaša aplikacija traži dopuštenje za kameru te uz istovremeno čuvanje privatnosti korisnika

Tomislav Stanković nedjelja, 6. kolovoza 2023. u 06:00
📷 Image: Marielle Ursua, Unsplash
Image: Marielle Ursua, Unsplash

Google svojim API-jem nudi developerima novu značajku pomoću koje se može skenirati QR kod na drugom kraju prostorije. Novi skener kodova automatski detektira QR kod u okviru kamere, zumira ga i čita.

Iako značajka još nije stigla na uređaje moguće ju je pronaći u najnovijim API-jima koje Google stavlja na raspolaganje developerima.

Skeniranje u praksi

Kako je Google naveo u dokumentaciji za developere, ovaj API bi novu mogućnost trebao imati u nativnoj Googleovoj aplikaciji QR Code Scanner, ali se može ugraditi i u druge aplikacije.

Pri tome je novost da korisnici neće morati davati dopuštenja za kameru čime se štedi vrijeme developerima koji ne moraju kreirati prilagođeno iskustvo korisnicima u tom slučaju, prenosi The Verge.

Također, sva obrada slika odvija se na uređaju i Google ne pohranjuje rezultate ili slikovne podatke čime se čuva sigurnost i privatnost korisnika.

"Ovaj API idealan je za aplikacije koje zahtijevaju besprijekorno skeniranje koda bez potrebe za prilagođenim korisničkim sučeljem ili iskustvom kamere. Implementacija se u potpunosti nalazi unutar Google Play usluga, osiguravajući minimalan utjecaj na veličinu vaše aplikacije.", navedeno je u dokumentaciji.