Artifact - agregator vijesti koji koristi umjetnu inteligenciju za personaliziranje sadržaja

Riječ je o relativno novom mobilnom agregatoru vijesti koji kroz izbor kategorija te praćenje pročitanih članaka uči o osobnim preferencijama korisnika te nastavlja nuditi onaj sadržaj za koje uz pomoć umjetne inteligencije zaključi da bi trebao biti relevantan…

Matija Gračanin četvrtak, 25. svibnja 2023. u 06:28
OSNOVNI PODACI
Naziv Artifact 
Namjena Zgodno osmišljeni agregator vijesti
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan

Mobilni agregatori vijesti već odavna nisu ništa novo, a neka su se imena tijekom vremena čvrsto etablirala kao predvodnici među aplikacijama za konzumiranje vijesti dok su neka rješenja integrirana u pametne telefone (primjerice,  Google Discover ). Artifact je još jedna takva aplikacija koja nekim svojim specifičnim mogućnostima nastoji pridobiti korisnike.

Sama je aplikacija solidno osmišljena, a sve počinje tako da se izabere najmanje deset kategorija vijesti koja se želi pratiti (to je samo jedan od parametara koji će Artifact koristiti za personalizaciju), a onda je moguće naznačiti za koje se od poznatih izvora vijesti možda plaća pretplata; sadržaju iz tih izvora bit će dana prednost, a to je nešto što druge slične aplikacije zapravo ne nude.

Nakon toga će se prikazati agregirana lista prikupljenih novosti, a oni koji žele samo pregledavati sadržaj iz određene kategorije to će lako učiniti tako da izaberu željenu kategoriju s horizontalnog popisa pri vrhu (odmah ispod polja za pretraživanje).

Ono što Artifact čini zanimljivim, svakako je činjenica da koristi umjetnu inteligenciju kako bi prepoznao kakav se sadržaj preferira, a onda će na temelju toga nuditi sve više sadržaja za koji smatra da bi trebao biti relevantan i filtrirati neželjeni sadržaj.

Naravno, tu su i brojne druge mogućnosti kao što je čitanje sadržaja samo od određeno izdavača, tu je i mogućnost diskusija te štošta drugo. Artifact je besplatan, a iako nije nužno otvoriti korisnički račun (profil), to je za ozbiljnije korištenje svakako preporučljivo.