Gannett koristi AI za sažimanje članaka: korisno ili štetno za novinarstvo?

Gannett, najveći izdavač novina u SAD-u, uvodi sažetke generirane umjetnom inteligencijom ("Key Points") na vrh članaka USA Todaya. Cilj je poboljšati konzumaciju vijesti pružanjem sažetih pregleda

Ivan Podnar nedjelja, 19. svibnja 2024. u 15:33
Sjedište dnevnika USA Today u Tysons Corneru, Virginia, nedaleko od Washington D.C.
Sjedište dnevnika USA Today u Tysons Corneru, Virginia, nedaleko od Washington D.C.

Gannett, medijski konglomerat, najveći novinski izdavač u SAD-u mjereno ukupnom dnevnom nakladom, koji uz dvijestotinjak dnevnika, posjeduje USA Today, uveo je na vrh svojih članaka sažetke generirane umjetnom inteligencijom. Nazvali su ih „Key Points“. Ova novost, objavljena u internom memorandumu kompanije, a prenosi TheVerge, ima za cilj poboljšati kako čitatelji konzumiraju vijesti pružanjem sažetih pregleda članaka. Ovi sažeci koje generira umjetna inteligencija jasno su označeni i pojavljuju se ispod naslova nekih priča iz USA Today na internetu. Na dnu svakog članka pojašnjava se da su sažeci stvoreni uz pomoć umjetne inteligencije i pregledani od strane novinara prije objavljivanja, čime se zeli reci da niti jedan drugi dio članka nije generiran pomoću umjetne inteligencije.

 Pomogao Cohere

Model umjetne inteligencije koji je odgovoran za ove sažetke razvijen je unutar tvrtke tijekom razdoblja od devet mjeseci. Reuters je izvijestio da je Gannett koristio LLM kompanije Cohere na 1000 prethodno objavljenih članaka i trenirao kako kreirati novinarske sažetke za njih uz ljudske povratne informacije i kontrole.

Cohere je kanadski startup, u koji je nedavno investirano 270 milijuna dolara. Ima ugovor s Google Cloudom za pružanje pristupa svojim modelima, a korisnici također mogu izravno koristiti njihove modele. Raniji izvještaji procijenili su njihovu vrijednost na 2 milijarde dolara.

Ne namjeravaju ponoviti greške

Ova Gannettova najnovija odluka slijedi prethodne eksperimente sa sadržajem generiranim umjetnom inteligencijom, koji su imali mješovite rezultate. Na primjer, u kolovozu 2021. Gannett je prekinuo sportske rekapitulacije koje je generirala umjetna inteligencija zbog negativnih reakcija čitatelja zbog nespretnosti i nejasnoćama u pisanju.

„Generativnom umjetnom inteligencijom način postižemo učinkovitost i pomažemo novinarima da ne rade neke zamorne poslove“, rekao je Renn Turiano, voditelj proizvoda u Gannettu u nedavnom intervjuu za Reuters. “U prošlosti smo žurili i sada ne namjeravamo ponoviti ranije greške.“

Istraživanje Associated Pressa objavljeno u travnju 2024. godine bavilo se koliko novinari i njihove redakcije koriste alate umjetne inteligencije u njihovom radu. Gotovo 70 postotaka onih koji su odgovorili rekli su da se ovi alati koriste za generiranje teksta, bilo da se radilo o sastavljanju nacrta članaka, izradi naslova ili pisanju objava na društvenim mrežama. 

Traljavi pokušaji

Gannett se nada da će izbjeći neke neugodne generativne AI neuspjehe drugih izdavača vijesti. CNET je ranije ove godine priznao da polovica njegovih priča napisanih umjetnom inteligencijom sadrži činjenične pogreške.

BuzzFeed je u ožujku kritiziran zbog 44 članka o putovanjima čiji je autor Buzzy the Robot. Mnogi su zvučali kao identični opisi za potpuno različita odredišta putovanja.

Zatim je u Men's Journalu objavljen članak o zdravlju. Futurism je izvijestio da je Bradley Anawalt, šef medicine na Medicinskom centru Sveučilišta u Washingtonu, pronašao 18 činjeničnih pogrešaka u jednom članku o testosteronu.

Uvođenje AI sažetaka izazvalo je zabrinutost među sindikalnim radnicima u Gannettovim novinama.

Uplašeni sindikat

Uvođenje sažetaka generiranih umjetnom inteligencijom izazvalo je zabrinutost među sindikalnim radnicima u Gannettovim novinama Democrat & Chronicleu u Rochesteru, državi New York. Tijekom pregovora o ugovoru, dodana je klauzula koja navodi da bi se umjetna inteligencija mogla koristiti za generiranje sadržaja vijesti, što je iznenadilo i uznemirilo članove sindikata.