Aves Gallery - alternativna galerija otvorenog koda namijenjena Android telefonima

Aves Gallery još je jedna zanimljiva alternativna ugrađenim galerijama koje proizvođači telefona obično predinstalirane nude na svojim pametnim telefonima, a koja se ističe dobrom podrškom za multimedijalnim formaima kao i nekim praktičnim mogućnostima…

Matija Gračanin četvrtak, 18. siječnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Aves Gallery
Namjena Alternativna galerija za Android telefone
Android Google Play / F-Droid
iOS Nema
Cijena Besplatan

Aplikacije koje služe za pregledavanje i organizaciju fotografija na pametnim telefonima spadaju u kategoriju najčešće korištenih, a premda proizvođači telefona obično isporučuju vlastite aplikacije koje svoj posao većinom obavljaju korektno, postoje i nezavisne alternative baš kao što je Aves Gallery. Riječ je o galeriji otvorenog koda koja se, prije svega, ističe solidnom podrškom za multimedijalnim formatima pa se, uz one tipične formate, unutar galerije uredno mogu prikazivati i TIFF-ovi s više stranica, SVG datoteke, stare AVI datoteke i drugi formati.

Osim toga, nakon što se daju sve potrebne dozvole, Aves Gallery će skenirati multimedijalne datoteke u potrazi za specifičnim datotekama kao što su pokretne slike, panorame, videozapisi od 360 stupnjeva, pa čak i GeoTIFF datoteke te onda omogućiti da ih se na vrlo jednostavan način pregledava i njima manipulira.

Tu je i praktičan panel koji će uklizati s lijeve strane zaslona kad se dodirne gumb za glavni izbornik, a na kojemu se nalazi mogućnost aktivacije pregleda svih dostupnih kolekcija, zatim samo slika koje se nalaze u mapi kamere, snimke zaslona, pregled albuma, a tu je i mogućnost da se slike razvrstaju prema zemljana u kojima su snimljene ili tagovima.

Zapravo, time se ujedno otkrivaju i solidne mogućnosti sortiranja multimedijalnih datoteka unutar kolekcije slika i videozapisa; kada se klikne na pretraživanje, zapravo će se dobiti i niz tagova (ključnih riječi) kojima je moguće preciznije filtrirati prikaz slika i videozapisa.

Aves Gallery nudi i brojne druge praktične stvarčice kao što je statistički pregled, stvaranje dijaprojekcija, reprodukcija videozapisa (podržano je i castanje), brza konverzija formata slika, ispis na pisač, prikaz slika na mapi na temelju geoinformacija u slikama te još zbilja štošta drugo. U svakom slučaju, svi oni koji traže moćnu aplikaciju za lako pregledavanje multimedijalnih datoteka na svojem Android smartfonu, svakako bi trebali provjeriti što im Aves Gallery sve može ponuditi.