CamSam - upozorava na fiksne i mobilne kamere za nadzor brzine

Riječ je o još jednoj relativno popularnoj aplikaciji koja će prilično pouzdano upozoravati kada se tijekom vožnje približava na lokaciju gdje je zabilježena fiksna ili mobilna kamera za nadzor brzine, ali i kada se približava zoni dugoročnih radova na cesti…

Matija Gračanin četvrtak, 6. listopada 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv CamSam 
Namjena Upozorava na kamere za nadzor brzine
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan / 39 kn (Pro)

Kamere za nadzor brzine vožnje postale su sasvim uobičajene na gradskim i izvangradskim prometnicama, a osim što služe za kažnjavanje vožnje prekomjernom brzinom, imaju i ulogu prevencije takve vožnje (to što je vidljivo kućište kamere, ne znači i da je ona doista prisutna pa će većina vozača usporiti).

Na području Hrvatske trenutačno se fiksnim kamerama nadzire 324 lokacija, a postoji i niz aplikacija koje mogu upozoravati kada se približava bilo fiksnoj ili mobilnoj kameri kakve obično privremeno postavlja prometna policija. CamSam je upravo takva aplikacija.

S pozicijama fiksnih kamera pokriva gotovo čitavu Europu (autor tvrde oko 99 posto) u što je, dakako, uključena i Hrvatska. Baza kamera se ažurira redovito (oslanja se na SCDB.info), a korisno je i to što sami korisnici mogu dojavljivati pozicije kamera kao i upozoravati na druge potencijalne opasnosti što joj je samo dodatna vrijednost (aplikacija prikazuje i trenutačan broj aktivnih korisnika).

Oslanja se na GPS (prikazuje i aktualnu brzinu vožnje), a čitavu je stvar jednostavno koristiti djelomice zahvaljujući i vrlo preglednom sučelju. CamSam će jasno signalizirati kada se približava zabilježenoj kameri ili nekoj prijavljenoj opasnosti, tu je i prikaz mape, mogućnost rada i bez dostupne internetske veze, kao i brojne druge korisne stvarčice.

Osnovna inačica aplikacije je besplatna, no ako se žele imati dodatne mogućnosti kao što je podrška za horizontalan prikaz sučelja (kombiniran je prikaz mape s osnovnim prikazom), podrška za widgete kao i podrška za HFP-Bluetooth, onda valja kupiti inačicu Plus koja stoji 39 kn.