CamScanner - pretvara pametne telefone u praktične mobilne skenere

Zamisao da se pametni telefon ili tablet uređaj iskoristi kao ručni skener definitivno nije nova, a postoji i pravo mnoštvo aplikacija koje i omogućuju upravo takvo što. CamScanner je jedna od najboljih, najpopularnijih i ponajbolje opremljenih aplikacija toga tipa…

Matija Gračanin srijeda, 5. siječnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv CamScanner 
Namjena Skener za pametne telefone
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno / 395 kn godišnje (Premium)

CamScanner je instaliran na nešto više od pola milijarde pametnih telefona u više od 200 zemalja, a s iznimno visokom prosječnom ocjenom od 4.8 pri čemu ga je ocijenilo nešto više od tri i pol milijuna korisnika (na Androidu), CamScanner se doista pozicionira kao najpopularnija aplikacija koja će pretvoriti pametne telefone u praktične portabilne skenere.

No, visoke ocijene i velik broj preuzimanja svakako znači i da je doista riječ o aplikaciji koja ima što ponuditi te da ono čemu je namijenjena odrađuje praktički besprijekorno. Radi prilično jednostavno, a sve što je potrebno jest kamerom ugrađenom u pametni telefon fotografirati dokument koji se želi digitalizirati, a CamScanner će automatski izrezati, popraviti eventualne nedostatke i prirediti dokument u PDF-u.

Njega je zatim lako podijeliti s drugima ili ga jednostavno pohraniti za kasniju uporabu. Osim što služi za jednostavnu digitalizaciju dokumenata, može poslužiti i za prepoznavanje tiskanoga teksta (OCR) pri čemu je podržan i hrvatski jezik, tu je i mogućnost slanja faks poruka u preko više od 30 zemalja kao i mogućnost kolaboracije s drugima, zaštita dokumenata lozinkom, stapanja više PDF dokumenata u jedan, dodavanje potpisa te još zbilja štošta drugo

Besplatna inačica je relativno ograničena, a za sve je mogućnosti potrebno plaćati godišnju pretplatu od 395 kn s time da je inačicu Premium moguće iskušavati tri dana. Oni koji doista traže moćan skener za pametne telefone te im aplikacije ovoga tipka treba svakodnevno, svakako bi trebali provjeriti što CamScanner može u inačici Premium.