Canva - majstor grafičkog dizajna s naglaskom na društvene mreže

Hvaljena i popularna aplikacija za grafički dizajn koja se specijalizira za izradu logotipova, uređivanje slika, izradu infografika, postera i drugih grafičkih elemenata te osnovno uređivanje videozapisa. Ključna je prednost to što je prilagođen totalnim početnicima i nudi ogroman broj predložaka…

Matija Gračanin srijeda, 26. svibnja 2021. u 06:05
OSNOVNI PODACI
Naziv Remote Mouse 
Namjena Aplikacija za grafički dizajn
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 120 USD godišnje

Konkurencija među aplikacijama za uređivanje fotografija, uređivanje videozapisa i općenito stvaranju različitih grafičkih uradaka, prilično je žestoka. Međutim, Canva se tijekom vremena nametnula kao ponajbolja aplikacija koja objedinjuje sve što je potrebno za grafički dizajn čineći tako pametne telefone male studije za grafički dizajn. Pa i više od toga.

Da bi se Canvu koristilo nije potrebno biti stručnjak za grafički dizajn, a to se ponajviše može zahvaliti činjenici da nudi ogroman broj predložaka i grafičkih elemenata koje su napravili profesionalni grafički dizajneri, ali i time što je aplikaciju zbilja lako koristiti.

Premda je moguće svoj grafički uradak napraviti posve iznova, najbolje je upravo osloniti se na neki od predložaka, dodati vlastitu fotografiju ili je izabrati iz bogate biblioteke slike i ilustracija, zatim po volji dodati tekst koji se može proizvoljno oblikovati, po želji doraditi dodanu sliku tipičnih alatima za obradu slika i onda svoj uradak jednostavno podijeliti s drugima.

Canva će poslužiti da se bez imalo teškoća izrade elementi tipični za društvene mreže (Facebook, Instagram, Youtube i slično), ali dobro će doći i kad se želi dizajnirati logotip, poster, pozivnice za različita događanja, kolaži od fotografija, brošure, životopisi i štošta drugo. Dakako, tu je i čitav niz drugih značajki kao što je mogućnost kolaboracije u stvarnom vremenu na izradi dizajna ili opcija uklanjanja pozadine na slikama.

Osnovna inačica Canve je besplatna, no ima niz ograničenja (ništa što bi ometalo povremeno i manje ozbiljnije korištenje), no za punu iskoristivost valja plaćati pretplatu od 120 dolara godišnje čime se dobiva inačica Pro čime se dobivaju brojne dodatne stvarčice poput ogromnog broja stock fotografija, videozapisa i grafičkih elemenata te 100 GB prostora za pohranu oblaku.