Chessify - aplikacija za prave ljubitelje šaha kao i one koji će to tek postati

Chessify je mobilni šahovski pomoćnik pretežito namijenjen analizi i treniranju igranja šaha, a nudi i neke zgodne mogućnosti kao što je opcija skeniranja šahovskih ploča te njihovo prebacivanje u digitalnu varijantu, dok su tu i analitički modeli koji koriste umjetnu inteligenciju…

Matija Gračanin petak, 22. prosinca 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Chessify
Namjena Učenje, treniranje i igranje šaha
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Beplatan / od 11,99 eur godišnje

Premda Chessify omogućava igranje šaha protiv nekoliko modela posebno treniranih kako bi pružili što bliže iskustvo igranja protiv ljudskih protivnika određene razine (kod namještanja igre moguće je namjestiti i razinu protivnika), prvenstveno je zapravo namijenjen brušenju vještine igranja kroz analizu partija.

Za to se oslanja na modele kao što su Stockfish 14 ili Lc0, dok je za igranje moguće koristiti i model Maia, a nudi i neke prilično korisne dodatne mogućnosti. Prije svega je tu opcija skeniranja šahovskih ploča i prebacivanje u digitalnu varijantu, pa se onda i one mogu koristiti za analizu, dok se analitički modeli mogu koristiti i za rješavanje šahovskih problema.

Osim toga, ruku pod ruku s time ide i podrška za otvaranje PDF knjiga iz kojih se također mogu izvlačiti šahovski problemi pa ih onda analizirati. Uz sve to, tu je i mogućnost pretraživanja videozapisa na Yotubeu na temelju odigranih otvornih poteza, kao i opcija gledanja partija uživo uz AI analitiku uz već spomenute modele Lc0 i Stockfish.

Chessify ima i vrlo bogatu bazu odigranih partija šaha s visoko ocijenjenim igračima, pa je tu bazu moguće koristiti i za treniranje te učenje šahovske teorije. Podržani su i formati FEN i PGN što će cijeniti upravo oni koji vole rješavati šahovske probleme, a tu su i brojne druge mogućnosti.

Osnovna inačica je limitirana, a za sve je mogućnosti potrebno plaćati godišnju pretplatu za jedno od tri dostupna izdanja - Bronze, Silver ili Gold, ovisno o tome koliko se Chessify aktivno i redovito misli koristiti. Najjeftinije je izdanje Bronze za koje godišnja pretplata iznosi 11,99 eura.