Collabora Office - mobilni paket uredskih alata otvorenog koda

Microsoftov paket uredskih alata dominira kao na stolnim računalima, tako i na mobilnim, no uvijek postoje dovoljno zanimljive alternative. Jedna od takvih je upravo ova, a riječ je cjelovitom mobilnom paketu uredskih alata koji se zapravo oslanja na LibreOffice…

Matija Gračanin utorak, 4. listopada 2022. u 09:35
OSNOVNI PODACI
Naziv Collabora Office 
Namjena Paket uredskih alata temeljenih na LibreOfficeu
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan

Microsoftov Office solidno je zastupljen na mobilnim platformama, no za punu funkcionalnost je potrebno plaćati pretplatu na neki od Microsoftovih 365 paketa. Srećom, postoje alternativna rješenja koja omogućuju da se na prilično bezbolan način izravno na pametnom telefonu (ili tabletu) uređuju tipični uredski formati.

Jedno od takvih rješenje upravo je Collabora Office; riječ je o paketu uredskih alata otvorenog koda koji se zapravo oslanja na već dulje vremena poznati LibreOffice. Collabora nudi visoku razinu kompatibilnosti s Microsoftovim formatima i ODT-po (Open Document Standard), u onoj mjeru u kojoj to zapravo postiže sam LibreOffice.

Sastoji se od tri osnovna alata i to Text kao zamjena za Word, Spreadsheets kao zamjena za Excel i Presentations kao zamjena za PowerPoint. Drugim riječima, a raspolaganju usu oni najvažniji alati za rad s razni vrstama dokumenata u pokretu.

Razina funkcionalnosti je sasvim solidna, a ugoda rada nimalo ne zaostaje za mobilnom varijantom Microsoftovog Officea, premda je potonji ipak opremljeniji i nudi niz dodatnih mogućnosti. No, svi oni kojima nisu potrebne proširene mogućnosti i detalji kao što je mogućnost potpisivanja PDF dokumenata, skeniranja i slično, u Collabora Officeu će pronaći dovoljno funkcionalno rješenje čak i  za  redovit rad s tipičnim dokumentima izravno na smartfonu ili tabletu.