Degoo - servis za skladištenje datoteka u oblaku koji besplatno nudi 100 GB prostora

Servisi za skladištenje datoteka u oblaku prilično su popularni, no malo koji besplatno daje toliko prostora kao što to čini ovaj servis koji dolazi iz Švedske. Naime, s njime se sasvim besplatno dobiva 100 GB prostora koji se može povećati čak do 500 GB uz pozivanje prijatelja…

Matija Gračanin utorak, 17. svibnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Degoo 
Namjena Servis za skladištenje fotografija i datoteka
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan 

Dropbox, OneDrive, pCloud, Mega i brojni drugi servisi koji nude otprilike usporedivu uslugu skladištenja datoteka u oblaku samo su jedan manji dio servisa takvoga tipa. Međutim, malo koja takva usluga je darežljiva što se tiče besplatnog prostora kao što je to Degoo.

Riječ je o servisu za skladištenje datoteka u oblaku koji dolazi iz Švedske, a nastao je prije desetak godina. Ono što ga odmah čini zanimljivim, svakako je činjenica da posve besplatno nudi 100 GB prostora za pohranu fotografija i datoteka, a taj se prostor može povećati kroz pozivnice prijateljima na nevjerojatnih 500 GB (za svakoga se prijatelja dobiva dodatnih 5 GB).

U besplatnoj varijanti ga se može koristiti na do pet uređaja, ali su izostale neke značajke koje bi nekima mogle biti zanimljive. Prije svega, iako se koristi end-to-end enkripcija ako bi pohranjene datoteke bile sigurne, nudi se tek osnovna razina replikacije (više kopija datoteka će se nalaziti u istom podatkovnom centru dok se kod naplatnih varijanti datoteke pohranjuju u njih više).

Osim toga, prikazuju se oglasi, a datoteke će biti šifrirane na takav način da ih se u slučaju da to zatraže vlasti mogu dešifrirati (u naplatnim izdanjima lozinka kojom se datoteke šifriraju bit će poznata samo vlasniku datoteka i dešifriranje nije moguće). Unatoč svemu tome, za ono tipično korištenje kao tek dodatni skladišni prostor, besplatna varijanta ovoga servisa i nije tako loša.

Osim toga, oni koji žele ipak više, a to podrazumijeva i više skladišnog prostora koji se može povećati do 10 TB, kao i višu razinu sigurnosti da do gubitka datoteka neće doći, uvijek mogu početi plaćati pretplatu od deset dolara mjesečno (za 10TB) ili tri dolara mjesečno za 500 GB prostora. U svakom slučaju, vrijedi provjeriti što Degoo može ponuditi kao alternative razvikanim servisima za skladištenje datoteka u oblaku.