Može li Proton Drive biti dostojna alternativa Dropboxu, Google Driveu i Microsoft OneDriveu?

Proton svojim uslugama usmjerenim na privatnost kao što su e-mail i VPN sada dodaje izvornu podršku na svim platformama pametnih telefona i računalnih uređaja za uslugu pohrane u oblaku Proton Drive

Tomislav Stanković nedjelja, 3. prosinca 2023. u 18:20
📷 Image: Proton
Image: Proton

Proton, švicarska tvrtka, nedavno je objavila da od sada nude sigurnu uslugu pohrane u oblaku na svim glavnim platformama. Uz aplikacije Proton Drive za iPhone, Android, Windows i web, korisnici Mac računala također mogu koristiti prednosti šifrirane pohrane u oblaku.

Opcijom šifrirane pohrane u oblaku za Mac koja je stigla nekoliko mjeseci nakon izvornog Proton Drivea za Windows, koji je izašao tijekom ljeta, došli su do, prema njihovim riječima, "važne prekretnice" jer Proton više ne ovisi o platformi.

Može li to značiti da se Proton Drive sada može smatrati sigurnom alternativom Dropboxu, Google Driveu i Microsoft OneDriveu?

"Švicarski trezor" za datoteke

"Aplikacija vam omogućuje jednostavnu sinkronizaciju datoteka između vašeg Mac računala i oblaka, izvanmrežni pristup i oslobađanje prostora na vašem računalu — sve uz end-to-end enkripciju i privatnost prema zadanim postavkama."

Jednom kada se omogući sinkronizacija, sve datoteke koje se nalaze na Proton Driveu sinkroniziraju se izravno na Mac. Sinkronizirane datoteke pojavit će se u mapi Proton Drive na disku.

Ipak, datoteke neće zauzimati prostor na disku jer se sinkroniziraju na zahtjev. Ikona oblaka, kao u slučaju npr. OneDrivea, pokraj naziva datoteke ili mape olakšava pregled datoteka koje su u oblaku, a koje su dostupne lokalno.

Proton Drive za macOS, kao i druge Protonove aplikacije, također je otvorenog koda i prolazi neovisnu sigurnosnu reviziju, tako da svatko može provjeriti kako funkcionira njihova enkripcija.

Prema najavama, sljedeće u planu je ponuditi mogućnost sinkronizacije bilo koje mape na Macu s Proton Driveom, popularnom značajkom u Windows verziji aplikacije.