edX - online tečajevi s najboljih svjetskih sveučilišta izravno na smartfonima

Riječ je o još jednoj prilično popularnoj aplikaciji za online edukaciju koja omogućava pristup više od tri tisuće raznovrsnih tečajeva iz raznih kategorija, a iza kojih stoje poznata svjetska sveučilišta kao što su Harvard, MIT, Berkeley i brojna druga...

Matija Gračanin srijeda, 16. ožujka 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv edX 
Namjena Platforma za online edukaciju
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Online edukacija danas je sasvim uobičajeni oblik stjecanja novog ili proširivanja postojećeg znanja, nešto što svakako potpada pod sada već svima poznatu sintagmu – cjeloživotno obrazovanje. Ono što edX čini različitim od brojnih drugih sličnih edukacijskih platformi, činjenica je da iza dostupnih tečajeva ili programa obrazovanja stoje poznata svjetska sveučilišta.

Dostupno je nešto više od tri tisuće tečajeva u otprilike tridesetak kategorija. Najzastupljeniji tečajevi su iz STEM kategorije pa je putem aplikacije moguće učiti programiranje u Pythonu, jeziku C++, Javi, R- u i drugim jezicima, svladavati matematiku ili se upustiti u učenje znanstvenih predmeta poput biologije ili kemije.

Osim toga, uz robotiku i druga inženjerska područja, dostupan je i čitav niz tečajeva iz segmenta poslovanja, a nije izostalo ni učenje jezika. Cjelovite je tečajeve moguće preuzimati kako bi ih se moglo pratiti bez potrebe za internetskom vezom, a tu su i pripremljeni testovi kojima se može propitati stečeno znanje.

Sama aplikacija je besplatna baš kao i dobar dio tečajeva, ali su dostupni i programi obrazovanja za koje se mora plaćati školarina (certifikati kao potvrda položenih tečajeva također nisu besplatni). Bilo kako bilo, svi oni koji traže kvalitetne tečajeve, pogotovo iz kategorije računalstva, sigurno će ih pronaći na ovoj platformi.