Gboard - tipkovnica koja omogućuje i diktiranje teksta na hrvatskom jeziku

Jedna od stvari koju će mnogi htjeti odmah zamijeniti na svojem novom pametnom telefonu jest zadana tipkovnica, a jedna od ponajboljih upravo je Googleova tipkovnica. Nudi sve što jedna moderna mobilna tipkovnica i treba nuditi, a tu je i mogućnost diktiranja teksta…

Matija Gračanin četvrtak, 11. ožujka 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Gboard 
Namjena Googleova tipkovnica
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Gboard je definitivno jedna od najpopularnijih tipkovnica zbog koje mnogi ni ne pomišljaju koristiti one koje običavaju nuditi neki proizvođači pametnih telefona, pa čak ni druge tipkovnice koje su izravna konkurencija Gboardu. Doduše, kao i kod svega drugoga, i o ovome će slučaju prevladati osobni afiniteti i ukus, no ne može se poreći da je Gboard doista dobro izvedena mobilna tipkovnica.

Nudi mogućnost pisanja klizanjem po tipkovnici, pisati se može i prstom ili odgovarajućom olovkom (nema problema s prepoznavanjem pisanih ni tiskanih slova), a posebno je zgodno to što je tipkovnici moguće diktirati i to čak i na hrvatskom jeziku pri čemu prepoznavanje izgovorenog uopće nije loše i radi iznenađujuće dobro.

Osim toga, ova će tipkovnica automatski ispraviti i predložiti unose za sve omogućene jezike (moguće je pisati na više jezika), a svakako je zgodna i integracija Googleovog prevoditelja, pa tekst može biti preveden dok se piše. One dodatne, zabavne stvarčice poput dodavanja smajlića, raznih GIF-ova, primjene raznih tema i druge šašave tričarije nije potrebno posebno isticati.

Dakako, kako je ipak riječ o Googleu, postoji određene zabrinutost što se sve šalje u pozadini no to je daleko manje nego što bi se možda na prvi pogled pomislilo i sve je, manje ili više, opisano ovdje. Drugim riječima, svi oni koji traže moćnu tipkovnicu, a na njihovim pametnim telefonima Gboard već nije zadana tipkovnica, svakako bi je trebali probati.