Uradi sam kapa-tipkovnica iz Googlea

Moda, mobilnost i nosivi uređaji – te se tri ideje spajaju u bizarnoj kapi Gboard CAPS, koju je Google izmilio pa otvorio izum javnosti svakome tko bi ga želio izraditi vlastitim rukama

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. listopada 2023. u 19:00

Sjećate li se Google Cardboarda, platforme za virtualnu stvarnost? Ime je taj proizvod dobio po svojem sklopivom kartonskom naglavniku, u koji se umetao pametni telefon i tako se dobivao rudimentarni uređaj za virtualnu stvarnost. Platforma je bila namijenjena kao jeftin sustav za poticanje interesa i razvoja VR aplikacija. Google Cardboard je bio jeftin i jednostavan za korištenje, a Google nije imao interesa u njegovoj proizvodnji, pa ga je u obliku dostupnih open source datoteka dao javnosti na korištenje. Sličnu priču, iako u dosta bizarnijem obliku, sada ponavljaju s "tipkovnicom" Gboard CAPS.

Tipkanje po glavi

Ovaj projekt također je nastao unutar Googlea, tj. njegove japanske podružnice, a spaja nosive uređaje, mobilne tipkovnice i modu, budući da njegova interaktivna kapa omogućava unos znakova, poput vanjske tipkovnice za mobitel. Gboard CAPS izgleda prilično neobično, a takva mu je i svrha. Unutar samog uređaja smješten je 6-osni inercijski senzor koji očitava pokrete glave, a elektronika ih potom tumači kao različite znakove s tipkovnice.

Jednom kada ste tako pokretima glave odabrali slovo koje biste željeli utipkati, potrebno je taj odabir potvrditi pritiskom na predimenzioniranu tipku koju nosite na glavi – praktično, zar ne? Kapa-tipkovnica povezuje se na mobitele putem Bluetootha, a ima i ugrađenu bateriju od 3,7V i 120 mAh, koja se puni preko USB-C utora.

Biste li htjeli ovako izgledati dok tipkate?
Biste li htjeli ovako izgledati dok tipkate?

Kao i spomenuti Cardboard, Google ovaj uređaj neće proizvoditi (pitamo se zašto), već ga daje na slobodno korištenje svima koji bi ga poželjeli izraditi sami. Entuzijastima će za to trebati 3D pisač, ponešto elektroničkih komponenti, kartona i platna. Upute, doduše na japanskom jeziku, mogu se pronaći ovdje.

Na istom mjestu dostupne su i brojne druge ideje – Gboard CAPS ne mora nužno imati oblik računalne tipke, već sama interaktivna kapa može biti bilo kakva, samo mašta je granica.