Grga - domaća aplikacija koja nastoji olakšati plaćanje u kafićima

Grga je domaća aplikacija koja se postavlja kao svojevrsni digitalni konobar, a koja zapravo omogućava jednostavno plaćanje računa kreditnom karticom u kafićima i nekim restoranima i to tek tako da se skenira generirani QR kod koji će se dobiti otisnut na računu.

Matija Gračanin četvrtak, 1. lipnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Grga 
Namjena Jednostavnije plaćanje u kafićima
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan

Grga je zgodno osmišljena domaća aplikacija koje se prvenstveno specijalizira za olakšavanje plaćanja kreditnom karticom u kafićima i nekim restoranima. Potrebno je otvoriti korisnički račun, dodati kreditnu karticu koja će se koristiti za plaćanje, a onda valja skenirati QR kod koji će se dobiti na računu.

Doduše, ova aplikacija koja je dostupna za Android pametne telefone i iPhone nudi i neke dodatne mogućnosti. Tako je tu popis kafića i restorana u kojima je podržan ovakav način plaćanja, a posebno je zgodno to što je moguće pretraživati kafiće i restorane prema nekoliko parametara (primjerice, imaju li osiguran parking).

Osim toga, za podržane kafiće i restorane moguće je pregledavati cjenik ili jelovnik, aktivirati navigaciju (koriste se eksterne aplikacije) do željenog kafića, a svaki je kafić popraćen i slikom. Naravno, Grga služi i kao aplikacija kroz koju se koristi program vjernosti pa je moguće skupljati bodove uz koje se mogu dobiti i nagrade.

Zgodno je i to što se kroz skeniranje QR koda koji se obično nalazi na cjeniku ili jelovniku dobivaju dodatne opcije kao što je mogućnost pozivanja konobara ili davanja narudžbe. Sve je plaćene račune moguće pregledavati u aplikaciji, ti je i mogućnost plaćanja uz dobivanje R1 računa (samo treba unijeti ime tvrtke i broj poslovne kartice), a tu su i neke druge sitnice.

Sve u svemu, aplikacija radi relativno dobro, no povremeno zna doći do problema s QR kodom (nerijetko je problem u kvaliteti ispisa), a najveći je problem što je Grga podržan u relativno malo kafića i restorana pa mu je iskoristivost prilično reducirana.