Banka HSBC uskoro lansira Zing, svojeg konkurenta Revolutu

Najveća europska banka najavila je da će na europskom tržištu uskoro pokrenuti svoju fintech aplikaciju Zing, primarno namijenjenu za međunarodna plaćanja i dostupnu čak i onima koji im nisu klijenti

Sandro Vrbanus utorak, 2. siječnja 2024. u 16:10

Banka HSBC izvorno je pokrenuta pod nazivom Hongkong and Shanghai Banking Corporation davne 1865. godine u tada britanskom Hong Kongu. Danas je to međunarodna banka sa sjedištem u Londonu i najveća financijska institucija na području Europe, gledano po količini imovine, koja je najavila da će se tijekom ove godine početi širiti i na nova tržišta, s naglaskom na fintech.

Zing – uskoro i kod nas?

HSBC tako sada najavljuje pokretanje svoje aplikacije Zing, namijenjene za međunarodna plaćanja, koja će biti dostupna svim punoljetnim korisnicima mobitela, bez obzira jesu li oni njihovi klijenti ili ne. Takav potez smatra se pokušajem da konkuriraju neobankama poput Revoluta ili Wisea, čije usluge koriste milijuni Europljana. Aplikacija Zing već u narednim danima postat će dostupna prvo korisnicima na području Ujedinjenog Kraljevstva. Nudit će Android i iOS inačice, a iz banke poručuju da će proces registracije novih korisnika trajati tek tri minute.

Zing kao mobilna fintech aplikacija ima globalne ambicije, poručio je Nuno Matos, glavni izvršni direktor u segmentu poslovanja osobnog bankarstva. Nakon lansiranja u UK, sljedeći će korak biti širenje na tržište Europske unije, gdje također žele postati jedna od glavnih platformi za plaćanja. U planu je širenje i na Aziju te Bliski istok, prenosi Bloomberg.

Kao i u slučaju ostalih tradicionalnih banaka koje se upuštaju u "fintech avanture", lansiranjem aplikacija dostupnih i onima koji im trenutačno nisu klijenti, cilj je otprilike isti – ponuditi usluge bez provizije ili uz minimalne naknade, pa tako privući nove klijente na svoje ostale usluge. Iz HSBC-a priznaju da je ovdje riječ o "hrabrom potezu" za njih, jer "ulaze u igru izvan svojeg područja".