Inoreader - moćan agregator sadržaja za ovisnike o informacijama

RSS je dobro poznat i već odavna prokušan način distribucije sadržaja, a ovo je na prvi pogled tek samo još jedan od servisa i aplikacija koje se specijaliziraju za agregaciju i čitanje takvog sadržaja. No, kako nudi čitav niz mogućnosti, nameće se kao sjajno rješenje za ovisnike o informacijama…

Matija Gračanin srijeda, 24. ožujka 2021. u 06:30
OSNOVNI PODACI
Naziv Inoreader
Namjena Čitač RSS sadržaja
Android Google Play
iOS App store
Cijena Besplatan / 559 kn godišnje (Pro)

Aplikacija koje omogućuju praćenje RSS kanala na mobilnim platformama svakako ne nedostaje, a dok se mnogi fokusiraju na naglašavanje magazinskog pristupa prezentaciji prikupljenog sadržaja, neki svoje korisnike pokušavaju pridobiti raskošnom paletom značajki. Inoreader je upravo takva vrsta aplikacije.

Autori ga predstavljaju kao čitač sadržaja pokušavajući ga distancirati od klasičnih RSS klijenata, no od svoje suštinske namjene jednostavno ne može pobjeći. Prvenstveno je namijenjen korištenju kroz web preglednik no mobilne aplikacije jednako su korisne i, zapravo, neizostavne.

Da bi ga se koristilo, potrebno je otvoriti korisnički račun, a jednom kada se to učini, valja samo izabrati izvore sadržaja koje se želi pratiti. Ti su izvori razvrstani u niz kategorija kako bi se moglo lakše snaći, a ako se želi pronaći nešto specifično, tu je i opcija pretraživanja.

Samo pregledavanje novosti je odlično napravljeno, a svakako je zgodno i to što je moguće pratiti i sadržaj na temelju definiranih ključnih riječi (tagovi). Dakako, tu je i pretraživanje i, što bi mnogima moglo biti iznimno važno, arhiva svih novosti objavljenih na izvorima na koje se ima aktivna pretplata, ali i neke dodatne stvarčice kao što je reproduktor podcastova.

Osnovna inačica Inoreadera prilično je ograničena (moguće je pretplatiti se na 150 kanala) i one raskošne mogućnosti kojima raspolaže, dostupne su samo u inačici Pro za koju se mora plaćati godišnja pretplata.

Iznos od 559 kn je pozamašan, no plaćanjem se dobiva čitav niz naprednih mogućnosti koje će biti korisne istinskim ovisnicima o vijestima i sadržaju koji se može agregirati, a između ostalog, automatizacija uz stvaranje pravila, push notifikacije, aktivno pretraživanje s nadziranjem ključnih riječi, podrška za društvene mreže i štošta drugo.