LibriVox Audio Books - velika biblioteka besplatnih zvučnih knjiga

LibriVox je poznata online biblioteka u kojoj je moguće pronaći velik broj zvučnih knjiga u javnoj domeni, a koje su pročitali volonteri što znači da će se i ovoj pozamašnoj biblioteci mogu pronaći snimke na različitim jezicima koje obično čitaju izvorni govornici…

Matija Gračanin srijeda, 7. listopada 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv LibriVox Audio Books
Namjena Biblioteka zvučnih knjiga
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 16 kn

Premda u području zvučnih knjige definitivno dominira Audible iza kojega stoji Amazon, postoje i zanimljive alternative za koje nije potrebno plaćati mjesečnu pretplatu. Jedan od takvih izvora je upravo LibriVox u čijem se katalogu nalazi više od 24000 zvučnih knjiga, časopisa pa čak i starih radio drama što će nekima sigurno biti prava poslastica.

Specifičnost je ovoga projekta činjenica da su materijale naglas pročitali volonteri, a onda se te snimke nude sasvim besplatno. Na žalost, ne postoji službena aplikacija samoga projekta, ali zato postoje alternative koje omogućavaju uživanje sveg dostupnog sadržaja koji je inače moguće preslušavati putem službene web stranice.

Među najboljima se svrstava upravo ova aplikacija koja kroz sasvim lijepo napravljeno sučelje omogućava pristup cjelovitom LibriVoxovom katalogu. Zvučne je knjige moguće streamati izravno ili ih je moguće preuzeti za offline slušanje, tu je i mogućnost pretraživanja, ali i neke druge praktične mogućnosti.

Primjerice, moguće je namjestiti da se reprodukcija zvučne knjige završi nakon određenog vremena ili kad se stigne do kraja trenutačnog poglavlja, a tu su i prilagođene knjižne oznake. Kvaliteta zvuka je solidna (moguće je uključiti i normalizaciju tonskoga zapisa), tu je i podrška za Chromecast te druge sitnice. Aplikacija je besplatna, ali prikazuje oglase kojih se može riješiti za 16 kn.