Linux Command Library - praktičan mobilni vodič kroz brojne naredbe i alate GNU/Linuxa

Riječ je o korisnoj aplikaciji svima onima koji se svakodnevno moraju koristiti nekom od brojnih distribucija GNU/Linuxa i to bez obzira je li riječ o totalnim početnicima ili onima koji već imaju popriličnog iskustva u radu s ovim operativnim sustavom…

Matija Gračanin petak, 3. ožujka 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Linux Command Library
Namjena Mobilni priručnik za GNU/Linux
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan

Linux Command Library, baš kao što joj samo ime već kaže, velika je biblioteka naredbi tipičnih za GNU/Linux. Možda još preciznije rečeno, ova aplikacija otvorenog koda u svojoj bazi trenutačno ima 4608 stranica sustava pomoći (man-stranice), sve je razvrstano u 21 osnovnu kategoriju, a nudi i mnoštvo praktičnih savjeta kod korištenja terminala.

Drugim riječima, ova se aplikacija nameće kao idealan mobilni pomoćnik svima onima koji tek ulaze u svijet Linuxa, ali i onima koji već imaju i popriličnog iskustva u korištenju i administraciji neke od brojnih distribucija GNU/Linuxa; njima će poslužiti kao praktičan podsjetnik na brojne naredbe i neke druge specifičnosti.

Sve je dostupne naredbe moguće pretraživati po njihovom nazivu, a onda pročitati za poveznu man-stranicu, tu je i poseban dio sa šačicom praktičnih savjeta (pretežito osnove korištenja terminala), dok je najveći dio sadržaja razvrstan u kategorije.

Tako je tu kategorija s jednolinijskim naredbama, naredbe za prikupljanje informacija o sustavu, rad s JSON-om, mrežom, GIT-om, SSH-om, hacking alatima, VIM-om  i još štošta drugo. Zgodan je detalj što je svaku naredbu moguće podijeliti s drugima kao čisti tekst, a nekih drugih naprednih mogućnosti zapravo i nema (osim što može raditi offline). Naravno, aplikacija je posve besplatna.