Medium - otvorena društvena platforma za online izdavaštvo s više od sto milijuna čitatelja

Ova se poznata platforma za online izdavaštvo tijekom deset godina pretvorila u jedan od vodećih izvora kvalitetnog sadržaja, a podjednako je otvorena konzumentima i kreatorima pri čemu je dio sadržaja dostupan isključivo članovima…

Matija Gračanin ponedjeljak, 21. studenog 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Medium 
Namjena Društvena platforma za online izdavaštvo
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan / 5 USD mjesečno ili 50 USD godišnje

Medium je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih društvenih internetskih platformi za online izdavaštvo koja se tijekom vremena prometnula i neiscrpan izvor kvalitetnog sadržaja. Platforma je podjednako namijenjena kreatorima i konzumentima sadržaja i kao takva postaje još jednim nezaobilaznim i korisnim izvorom informacija.

Ono što je čini posebno korisnom, svakako je činjenica da je ova platforma otvorena svima, a svi vrlo lako mogu postati i autori. Štoviše, Medium trenutačno ima nešto više od sto milijuna čitatelja, što je svakako impozantna brojka, a dobro je i to što je većina toga sasvim besplatna. Doduše, postoji pretplatni model za koji je potrebno plaćati 5 dolara mjesečno (ili 50 dolara godišnje) uz koji se dobiva neograničen pristup cjelokupnom sadržaju.

Aplikacije namijenjene pametnim telefonima omogućavaju da se sadržaj na Mediumu čita bilo gdje i bilo kada, a tu su i neke praktične dodatne mogućnosti. Moguće je precizno prilagođavati sadržaj na koji se želi usredotočiti naznačujući koje se teme želi pratiti, zatim praćenjem pojedinih autora, kao i određenih izdanja.

Pojedine je članke lako moguće dodavati u favorite i tako ih organizirati, tu je i mogućnost pretraživanja, zatim push notifikacije, opcija dijeljenja članaka s drugima, tu je i integrirana mogućnost čitanja članaka naglas (TTS), podrška za tamnu temu i neke druge sitnice. U svakom slučaju, oni koji traže zanimljive članke, sigurno će ih pronaći na Mediumu.