Microsoft Edge - obavezna oprema na smartfonu ako ga se koristi i na Windowsima 10

Nov inkarnacija Edegea koja se temelji na projektu otvorenog koda Chromium vrlo brzo je stekla velik broj poklonika, a to ni ne treba čuditi. Ovaj je Microsoftov web preglednik brz i dobro opremljen, pa svi koji ga koriste na Windowsima 10, trebali bi ga imati i na svojem pametnom telefonu…

Matija Gračanin petak, 9. listopada 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Microsoft Edge
Namjena Web preglednik
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Microsoft je svojevremeno odustao od daljnjeg razvoja vlastitog rendering engine i jednostavno je odlučio usvojiti projekt otvorenog koda Chromium, a početkom je ove godine izašla stabilna inačica namijenjena Windowsima 10, a onda i mobilne inačice namijenjene pametnim telefonima s Androidom i za iOS.

Ono po čemu se novo izdanje Edgea ističe, svakako su njegove prilično dobre performanse i to na svim platforama na kojima je dostupan (uskoro bi trebao biti dostupan i na GNU/Linuxu), a kada se tome priroda činjenica da podržava i sinkroniziranje podataka (lozinke, favorite i postavke), onda nema nekog posebnog razloga zašto se ovaj web preglednik ne bi preporučio za korištenje na mobilnim uređajima svima onima koji ga koriste i na Windowsima 10.

Štoviše, nudi prilično zgodne mogućnosti, a između ostalog, mogućnosti kojima se štiti privatnost, opciju blokiranja oglasa uz integrirani AdBlock Plus te neizostavno privatno surfanje uz InPrivate browsing. Dakako, one tipične mogućnosti koje se i očekuju od modernih web preglednika ni ne treba posebno isticati, a valja samo opet podsjetiti da mu je u korijenima prilagođeni Chromium što znači da podržava i ista proširenja koja podržava i Chrome. U prilog mu ide i jednostavno prebacivanje između računala i pametnog telefona te nastavak surfanja na bilo kojem uređaju.

Od drugih stvarčica, valja izdvojiti opciju stvaranja zbirki unutar kojih je moguće organizirati informacije i pospremati ih za kasniju uporabu, poseban modalitet za lakše čitanje (bit će uklonjeni elementi koji narušavaju koncentraciju), mogućnost glasovnog čitanja tekstova (Read Aloud), ali i glasovno pretraživanje na engleskom jeziku. Sve u svemu, Edge se nameće kao vrlo zanimljiva i moćna alternativa upravo Googleovom Chromeu, ali i drugim mobilnim web preglednicima.