Moje Sljeme - aplikacija koja pomaže otkriti sve tajne Medvednice

Riječ je o aplikaciji iza koje stoji Grad Zagreb, a koja je napravljena kako bi svima onima koji vole svoje slobodno vrijeme provoditi u prirodi pomogla da na siguran način otkriju tajne Medvednice, nudeći pri tome i neke doista korisne stvarčice…

Matija Gračanin petak, 16. travnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Moje Sljeme
Namjena Aplikacija za otkrivanje Medvednice
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Medvednica je jedno od omiljenih odredišta za boravak u prirodi, šetnje šumom i planiranje, a nedavno je Grad Zagreb predstavio aplikaciju Moje Sljeme koja bi od koristi mogla biti svima onima koji već dobro poznaju tajne Medvednice, ali i svima onima koji je tek namjeravaju otkriti.

Naime, u aplikaciji će se pronaći popis staza (prikazana je i ocijenjena težina staze zajedno s drugim tipičnim podacima), planinarskih domova te drugih odredišta kao što su izvori, špilje i sakralni objekti zajedno s navigacijom čime se do određene razine omogućava sigurnije planiranje i kretanje samim parkom prirode.

Zgodno je i to što će navigacija odabranom stazom raditi i onda kada nema internetske veze, što je jedna od važnijih karakteristika, a osim što je moguće izabirati već dostupne staze, moguće je unositi i vlastite rute do željenih odredišta. Doduše, na umu valja imati da se koriste mape trećih strana pa ucrtane staze mogu biti i ponešto netočne i to svakako treba imati na umu.

Od drugih stvarčica valja izdvojiti mogućnost namještanja obavijesti o udaljavanju sa staze koju se slijedi, zatim opcija uspostavljanja poziva s hitnim službama, mali prikaz vremenske prognoze, ali i to da aplikacija nudi galerije slika te opise objekata i odredišta kao i poseban dio u kojemu je moguće odabirom željenih kriterija pronaći odgovarajuće staze i odredišta.

Sve u svemu, ova besplatna aplikacija doista može biti korisna pri kretanju Medvednicom i to pogotovo onima koji se do sada nisu odvažili prošetati brojnim stazama kojima ovaj park prirode obiluje. Doduše, sama aplikacija je mogla biti i dorađenija; mape staza bi mogle biti preciznije, povremeno se može naići na greške u tekstu, mogla bi nuditi i cjelovite informacije za određena odredišta (npr. cijene karata), a i optimizacija potrošnje baterije ne bi bila na odmet.