pCloud – popularan servis za skladištenje datoteka visoke razine sigurnosti

Servisa koje nude skladišni prostor u oblaku definitivno ne nedostaje, no mjesečna pretplata koju obično valja plaćati za njih u konačnici ispada skuplja nego kad bi ih se platilo jednokratno. Ovo je jedan od servisa koji omogućuje upravo i takvo plaćanje...

Matija Gračanin ponedjeljak, 8. ožujka 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv pCloud
Namjena Moćan servis za skladištenje i sinkronizaciju datoteka u oblaku
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / od 45 EUR godišnje

pCloud je još jedan vrlo popularan servis za skladištenje i sinkronizaciju datoteka koji se ističe svojim odličnim mogućnostima, ali i činjenicom da se besplatno odmah dobiva 10 GB prostora koji se, jednako tako besplatno, može proširiti pozivanjem drugih korisnika sve do ukupno 20 GB (svatko dobiva 1 GB prostora, a sudjeluje i u nagradnoj igri u kojoj može doživotno dobiti 500 GB prostora).

Svrstava se i među servise koji prilično visoko cijene privatnost korisnika, pa tako ne samo da nudi dobro osmišljenu enkripciju uz pCloud Crypto (ne i u besplatnoj inačici), nego mu u prilog ide i činjenica da je tvrtki koja stoji iza ovoga servise sjedište u Švicarskoj. Što se općih mogućnosti tiče, tu nema nikakvih zamjerki.

Naime, nudi sve što bi jedan takav servis i trebao nuditi, ali i više od toga. Tu je mogućnost dijeljenja datoteka s drugima, sinkronizacija na svi platformama (zanimljivo je da će se pCloud na računalu postaviti kao mrežni disk, a ne kao mapa što je tipično za većinu sličnih servisa), podrška za verzioniranje datoteka, nema ograničenja što se tiče veličina datoteka, tu je automatska sinkronizacija fotografija i čitav niz drugih stvarčica.

Naravno, za više skladišnog prostora valja zavući ruku u džep i plaćati za pakete od 500 GB naviše, s time da su tu i obiteljski te poslovni paket. Međutim, uz mjesečnu preplatu, pCloud omogućava i jednokratno plaćanje čime se doživotno dobiva količina prostora koja se platila.

Tako je moguće 2 TB prostora jednokratno platiti 350 eura, dok za isti obiteljski plan koji podržava do pet korisnika valja izdvojiti 500 eura. Ukratko, oni koji plaćaju mjesečnu ili godišnju pretplatu za druge popularne servise, o ovome bi svakako mogli razmisliti.