PictureThis - omogućava prepoznavanje vrsta bilja koristeći umjetnu inteligenciju

Riječ je o popularnoj i zgodno napravljenoj aplikaciji koja pomaže identificirati više od 17 tisuća biljaka i to tako da ih se fotografira kamerom ugrađenom u pametne telefone. Dosad ju je koristilo više od 70 milijuna korisnika što je određeni znak da aplikacija itekako dobro odrađuje svoj posao…

Matija Gračanin petak, 27. svibnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv PictureThis 
Namjena Aplikacija za identifikaciju biljaka
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 265 kn godišnje

PictureThis je još jedna aplikacija koja se oslanja na umjetnu inteligenciju kako bi, barem u ovom slučaju, identificirala više do 17 tisuća vrsta biljaka (cvijeće, drveće, sukulente, kaktuse i drugo) i to s prilično visokih 98 posto točnosti što ju čini jednom od ponajboljih aplikacija ovoga tipa.

Slično kao i druge ovakve aplikacije, koristiti ju je iznimno jednostavno. Potrebno je samo kameru pametnog telefona uperiti prema biljci koju se želi identificirati i aplikacija će nakon kraće analize ponuditi odgovor o kojoj je vrsti biljke riječ, ali i dodatne informacije. Na primjer, je li biljka otrovna za ljude ili životinje.

Unatoč prilično velikoj preciznosti identifikacije biljaka, valja na umu imati i dalje da aplikacija nije savršena (točno prepoznavanje ovisi o nizu parametara) i da će povremeno promašiti točno prepoznati bilju, no u većini slučajeva je prilično precizna pa ni ne čudi da ju je dosad koristilo više od 70 milijuna korisnika.

Osim identifikacije vrste biljaka, PictureThis nudi i neke druge stvarčice kao što je niz savjeta za ljubitelja biljaka (kako brinuti o biljkama, kada ih zalijevati i slično), a tu je mogućnost dijeljenja fotografija te je moguće pratiti sve do sada fotografirane biljke i tako stvoriti vlastitu virtualnu kolekciju biljaka.

Osnovna inačica aplikacije je besplatna, no prikazuje oglase. Kako bi ih se riješilo te dobile neke dodatne mogućnosti, valja plaćati godišnju pretplatu od 265 kuna pri čemu je sve moguće besplatno iskušavati sedam dana.