Flora Incognita - besplatna aplikacija za identifikaciju biljaka na temelju slike

Flora Incognita je praktična aplikacija koja je namijenjena svima onima koji žele naučiti više o biljkama, a njezina je specijalnost da na temelju fotografije koristeći pritom i umjetnu inteligenciju prepozna o kojoj je biljci riječ te o njoj ponudi i niz informacija…

Matija Gračanin utorak, 29. kolovoza 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Flora Incognita
Namjena Raspoznavanje biljaka uz pomoć umjetne inteligencije
Android Google Play / AppGallery
iOS App Store
Cijena Besplatan

Samo u Hrvatskoj raste više od pet i pol tisuća različitih vrsta biljaka, dok je ukupan broj poznatih biljaka u svijetu znatno veći i procjene su da postoji više od 380.000 priznatih biljnih vrsta pri čemu na umu valja imati da veći dio biljaka tek još treba otkriti. No, već i samo raspoznavanje priznatih biljnih vrsta itekako može biti izazovno, a tu u pomoć uskaču aplikacije poput ove.

Flora Incognita je posve besplatna aplikacija koja se specijalizira za identifikaciju biljaka pri čemu se oslanja na umjetnu inteligenciju, a sve što je potrebno jest biljku koju se želi raspoznati fotografirati pametnim telefonom.

Sama je aplikacija (i model koji koristi) u stanju s točnošću od čak 90 posto prepoznati do 16 tisuća vrsta biljaka s time da je vrlo važno biljke fotografirati tako da se jasno i oštro vide svi dijelovi biljke (zumiranje ili macro modalitet fotografiranja će pritom biti od velike pomoći) jer se time osigurava visoka razina točnosti pri prepoznavanju.

Uz raspoznavanje biljaka, aplikacija nudi i niz informacija o njima, a zgodan je i detalj što može prikazati i koje se biljke mogu naći u kojim zemljama. Naravno, tu je i niz drugih mogućnosti, pa se ova aplikacija nameće kao idealna za sve one koji žele proučavati svijet bilja, o njima više naučiti, ali i doprinositi samom projektu iz kojega je ova aplikacija proizašla.