PikaTorrent - jednostavan i praktičan mobilni klijent BitTorrenta za Android telefone

Uz već relativno dobru ponudu mobilnih klijenata BitTorrenta, uvijek ima mjesta za još poneki i to pogotovo ako je riječ o aplikaciji koja nudi dovoljno značajki, praktično sučelje i cijenu kojoj je teško odoljeti. Da, PikaTorrent je sasvim besplatan…

Matija Gračanin četvrtak, 21. rujna 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv PikaTorrent
Namjena Višeplatformski klijent BitTorrenta
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

PikaTorrent je još jedan prilično zgodan višeplatformski klijent BitTorrenta koji je, između ostalog, dostupan i kao aplikacija za Android pametne telefone. Međutim, važno je istaknuti da postoje i inačice za Windows i za GNU/Linux, a samo jedna od njegovih praktičnih mogućnosti jest opcija povezivanja mobilnog klijenta s desktop inačicom čime se omogućava udaljeno uzpravljanje preuzimanjima.

To ne znači da je PikaTorrent zamišljen samo za upravljanje desktop inačicom. Baš nasuprot, riječ je o jednostavnim no dovoljno sposobnim mobilnih klijentom BitTorrenta koji omogućava lako preuzimanje izravno na svojem pametnom telefonu.

Istina, ne nudi raskošne mogućnosti, ali je zato tu mogućnost pretraživanja uz nekoliko poznatih tražilica (moguće je dodavati i vlastite tražilice pa time PikaTorrent učiniti dodatno korisnim). Podržava stvarčice kao što su uTP, DHT, LPD, PEX, a tu je i opcija uključivanja prosljeđivanja portova i slično (u pozadini se zapravo oslanja na Transmission).

Upravljanje torrentima nije posebno napredno, nema mogućnosti da se dodaju proizvoljni trackeri, a izostale su i brojne druge stvarčice na koje su neki možda navikli kod drugih sličnih klijenata. Ipak, za jednostavno preuzimanje datoteka koristeći protokol BitTorrent izravno na svojem pametnom telefonu, itekako će dobro poslužiti.