Super 16 - aplikacija koja omogućava snimanje kao 16 mm i 8 mm filmskim kamerama

Svi oni koji se s radošću sjećaju snimanja kamerama na 8 mm ili 16 mm film, s ovom će aplikacijom doći na svoje. Naime, riječ je o mobilnoj kameri koja zapravo simulira snimanje kao da se snima kamerom na filmove širine 8 mm ili 16 mm stvarajući vrlo vjeran efekt…

Matija Gračanin četvrtak, 21. srpnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Super 16 
Namjena Kamera koja simulira 16 mm i 8 mm kamere
Android Play Store 
iOS Nema
Cijena Besplatan / 79 kn godišnje (Pro)

Otprilike u drugoj polovici šezdesetih godina prošloga stoljeća nastala prava mala revolucija u svijetu amaterskoga filma kada je predstavljen Super 8 film na kojemu su odrasle generacije amaterskih filmaša od kojih su se neki kasnije našli i u profesionalnim vodama.

Svima onima koji nedostaje čarobni šarm snimanja na film širine 8 mm, ali i na onaj od 16 mm, upravo će aplikacija Super 16 postati omiljena. Naime, riječ je o mobilnoj kameri koja omogućava snimanje filmova upravo kao da ih se snima kamerama koje snimaju na film širine 8 mm i 16 mm, no zapravo s dodatnim mogućnostima.

Vjeran efekt i samo snimanje kamerom se odvija u stvarnom vremenu, no to ne znači da se snimke i fotografije koje se već čuvaju pohranjene na memoriji pametnog telefone ne mogu jednako tako pretvoriti u retro snimke.  Štoviše, aplikacija zapravo nudi mogućnost stvaranja vlastitih filmova od postojećih videozapisa i fotografija.

Super 16 nudi čitav niz već dostupnih presetova, a moguće je stvarati i svoje kombinirajući dostupne filtre, ukrasne okvire te uz mogućnost ručnoga podešavanja niza parametara. Osim toga, neke opcije ovise o hardverskim mogućnostima kamere i pametnog telefona (moguće je ručno ugađati klasične parametre kao što je brzina zatvarača, ISO osjetljivost ili upravljati fokusom).

Dakako, mogućnosti ima još, ali nisu sve dostupne u besplatnoj inačici ove zaista lijepo napravljene retro kamere. Želi li se imati pristup svim alatima za procesiranje videozapisa te još nekim drugim mogućnostima, valja plaćati pretplatu za izdanje Pro što stoji 79 kn godišnje ili 6,58 kn mjesečno.