Syncthing – izravna kontinuirana sinkronizacija datoteka između računala i Androida telefona

Riječ je o odličnom rješenju za kontinuiranu sinkronizaciju datoteka u stvarnom vremenu između više računala i pametnih telefona s Androidom, a koje se ponajviše ističe činjenicom da datoteke neće biti pohranjene u oblaku nego isključivo na izvorišnim i odredišnim uređajima…

Matija Gračanin utorak, 31. kolovoza 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Syncthing 
Namjena Kontinuirana i izravna sinkronizacija datoteka
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Rješenja za sinkronizaciju datoteka doista ima mnogo, no većina se zapravo oslanja na oblak ili potrebu da postoji središnji poslužitelj gdje će uvijek biti pohranjene datoteke. Srećom, postoje i drugačija rješenja i to otvorenog koda koja omogućavaju izravnu sinkronizaciju između više uređaja. Syncthing je jedno od takvih.

Naime, omogućava kontinuiranu sinkronizaciju sadržaja mapa na dva ili više računala ili Android uređaja koje je relativno jednostavno podesiti. Sve što je potrebno jest instalirati ili samo pokrenuti klijent na uređajima na kojima se žele međusobno sinkronizirati datoteke, zatim ih povezati unoseći posebno generirane ključeve (bit će generiran QR kod), potvrditi koje će se mape sinkronizirati i sinkronizacija može početi.

Ona se može odvijati isključivo u lokalnoj mreži, ali i preko Interneta kako se to želi (sve je snažno i pouzdano šifrirano, a kako Syncthing podržava i UPnP, na strani računala u većini slučajeva neće biti potrebno prosljeđivati odgovarajuće portove) dok je posebno dobro to što je prisutan i na Mac OS-u, Windowsima, Linuxu, FreeBSD-e, Solarise i OpenBSD-u.

Osim toga, Syncthing je rješenje otvorenog koda i oslanja se na dobro poznate otvorene protokole, pa svi oni koji imaju averziju prema servisima u oblaku i žele da im datoteke budu uvijek dostupne, a istodobno pohranjene isključivo na definiranim izvorišnim i odredišnim točkama, onda je ovo rješenje za njih.

Na umu treba imati da se isprva možda treba ponešto potruditi oko podešavanja klijenta na računalu (sve se izvodi putem web preglednika), no jednom kada je sve podešeno i uređaji međusobno povezani, stvarčica će raditi prilično pouzdano i bez ozbiljnih problema (aplikaciji na Androidu se najviše može zamjeriti činjenica da ponekad voli bez očitog razloga potrošiti previše baterije te možda pomalo pretjerana rudimentarnost).Idealni zvučnici za male i srednje velike prostore

ACOUSTIC ENERGY AE300

45Hz -30kHz, 86dB, 100w, 300 x 175 x 260 (HxWxD), 6.5kg (each)

4.675 kn 5.499 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi

DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi