Tapet – popularna aplikacija za pozadine koje se generiraju izravno na smartfonu

Aplikacija za izbor i postavljanje pozadinskih slika na pametnim telefonima definitivno ne nedostaje, a ovo je jedna od popularnijih. Ističe se činjenicom da zapravo ne nudi kolekciju pozadinskih slika, nego će ih generirati izravno na telefonu na temelju određenih parametara…

Matija Gračanin četvrtak, 27. svibnja 2021. u 05:10
OSNOVNI PODACI
Naziv Tapet 
Namjena Generiranje pozadinskih slika
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 35 kn (Premium)

Tapet definitivno nije posve tipična aplikacija za pozadinske slike, njezina je ključna prednost činjenica da zapravo ne nudi izbor različitih pozadina, nego će ih generirati izravno na samom pametnom telefonu (nije čak bi potrebna internetska veza). Pri tome će uzimati u obzir razlučivost zaslona pametnog telefona što znači da će se svaka generirana pozadina biti najviše moguće kvalitete.

Premda je Tapet koncipiran tako da je naglašena nasumičnost pri generiranju pozadina, na neke je stvari ipak moguće utjecati. Tako je moguće birati između stotina uzoraka koje su ključan element svake generirane pozadine, a jednako je tako moguće birati između više paleta boja i naznačiti za koje se želi da ih Tapet primarno koristi.

Samu je aplikaciju prilično jednostavno koristiti i zapravo se sve radi tek pukim klizanjem po zaslonu; kada se klizne udesno pokrenut će se generiranje pozadine. Ako se klizne ulijevo, generirat će se prethodno napravljena pozadina, a ako se klizne prema gore promijenit će se uzorak pri čemu će se zadržati sama boja, dok će se klizanjem dolje promijeniti boje i zadržati uzorak.

Moguće je namjestiti da se nova pozadina generira u različitim vremenskim intervalima, a pri svakom pokretanju telefona može biti generirana i nova pozadina. Moguće je mijenjati i pozadinu na zaključanom zaslonu, a tu je i podrška za live wallpapere kao i opcija da Tapet koristi slike koje se nalaze pohranjene na unutarnjoj memoriji telefona.

Dakako, tu je čitav niz drugih mogućnosti i postavki, a uz besplatnu inačicu koja će mnogima biti i više nego dovoljna, tu je i izdanje Premium koje je potrebno platiti  35 kuna no u tom se izdanju dobiva pristup svim uzorcima i mogućnost stvaranja vlastitih paleta boja.