Analitičari predviđaju loš drugi fiskalni kvartal za Apple, glavni krivac je ponovno iPhone

Analitičari predviđaju kako će Apple i u drugom fiskalnom kvartalu zabilježiti pad prodaje, a time i pad prihoda te naposlijetku dobiti

Stjepan Bilić petak, 19. travnja 2019. u 06:00

Početkom godine dogodilo se nešto što je rijetko tko mogao očekivati – stigla je vijest kako je Apple tijekom blagdanskog razdoblja podbacio – pala je prodaja mobilnih uređaja, a time i prihodi. Podsjetimo, umjesto očekivanih 89-93 milijarde dolara, Apple je uprihodio „samo“ 84 milijarde što je rezultiralo i padom vrijednosti tvrtkine dionice za 9%.

Analitičari sada ponovno predviđaju sličan scenarij. Naime, prema analitičarima iz OTR Globala i Wall Streeta Apple će ponovno isporučiti manji broj iPhonea. I dok se analitičari slažu oko toga da će Apple ponovno podbaciti, ne slažu se oko broja isporučenih iPhonea.

OTG global prognozira isporuku između 37 i 42 milijuna iPhonea tijekom drugog fiskalnog kvartala, dok je Wall Street optimističniji – prognoziraju isporuku između 40 i 45 milijuna iPhonea.

Apple je uveo praksu da više ne objavljuje broj isporučenih mobitela, već samo prihod od njihove prodaje. Razlog tomu je očigledan – sve manji broj prodanih iPhonea. No, manju prodaju djelomično rješavaju više cijene pa se Apple opet nađe tu negdje u računici. Ovog puta Apple prognozira kako će u drugom fiskalnom kvartalu uprihoditi između 55 i 58 milijardi dolara, uz maržu između 37 i 38%.

No, prognoze su jedno, a ostvareni prihodi nešto sasvim drugo. Hoće li Tim Cook ponovno morati slati posebna pisma dioničarima kao što je to morao nakon blagdanskog pada prihoda znat će se 30. travnja kada Apple objavi i službeni izvještaj vezano uz ostvarene prihode tijekom drugog fiskalnog kvartala.